Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

09. 02. 2013. 09:49 >> 09:47

AFERA TELEKOM

Suđenje čelnicima Mađar Telekoma zakazano za april

Suđenje trojici čelnika Mađar Telekoma za podmićivanje zvaničnika u Crnoj Gori i Makedoniji počeće u aprilu pred Federalnim sudom u Njujorku, pišu crnogorski štampani mediji. Sudija Okružnog suda u Njujorku Ričard Saliven prihvatio je tužbu koju je protiv bivših direktora podnijela američka Komisija za hartije od vrijednosti.

Sudija Ričard Saliven odbacio je argumente advokata odbrane nekadašnjih direktora Eleka Štaubua, Andraša Baloga i Tomaša Morvaija da američke institucije nemaju nadležnost nad stranim državljanima, da je tužba zastarjela, kao i da ona ne sadrži dokaze konkretnog krivičnog djela. Saliven je naložio zastupnicima tužbe i okrivljenima da prije početka suđenja dostave plan vođenja postupka.

Štraub, Balog i Morvai su okrivljeni da su, pored ostalog, podmitili najmanje dvojicu zvaničnika Vlade Crne Gore početkom aprila 2005. godine, kojima je, kako se sumnja,  uplaćen novac u vrijednosti od 7,35 miliona eura posredstvom lažnih ugovora za konsultantske ili marketinške usluge. U optužnici se ne navode imena crnogorskih zvaničnika umiješanih u ovu aferu.

,,Štraub i ostali okrivljeni bili su svjesni da su cijele isplate ili dio isplata po osnovu sedam ugovora bile korišćene u svrhu podmićivanja funkcionera vlade i političkih partija u Makedoniji i Crnoj Gori. Kao rezultat toga, računovodstvene knjige, evidencije i računi bili su lažni“ - ocijenio je sudija Saliven u svojoj odluci, prenose štampani mediji.


Sud je time praktično prihvatio argumentaciju SEC-a da su tri mađarska menadžera nanijeli štetu američkoj berzi jer su, u periodu kada se Mađar Telekom i njegov matični Dojče Telekom kotirali na berzi u Njujorku, podnosili lažne izvještaje o poslovanju, u kojima je bila prikrivana korupcija u Crnoj Gori i Makedoniji.


Crnogorsko Vrhovno državno tužilaštvo je na zahtjev američkih državnih organa tokom 2007. godine provjeravalo dva od četiri sumnjiva ugovora Telekoma sa četiri konsultantske kompanije koja su potpisana u Podgorici, ali je tadašnja istraga ustanovila da u tim poslovima nije bilo neregularnosti.


Posljednja informacija iz VDT-a jeste da na osnovu do sada prikupljenih informacija, nema osnova za krivično gonjenje pojedinaca u Crnoj Gori, kao i da i dalje čekaju dokumentaciju koju su, na osnovu zamolnice, tražili od američkih institucija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније