Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

17. 01. 2017. 13:45   >>  13:25 6

JOVANOVIĆ PORUČIO

Majke da ne potpisuju saglasnost o smanjenju

Predsjednik Mladih Demokratske narodne partije Crne Gore Nikola Jovanović savjetuje majke sa troje i više djece koje su ostvarile pravo na naknadu da ne potpisuju nikakvu saglasnost o njihovom smanjenju, jer centri za socijalni rad ne mogu donijeti rješenja u kojima im se te naknade smanjuju zbog toga što to ne bi bilo u skladu sa Ustavom, zakonom i Evropskim pravom.

 

“Smanjenje majkama sa troje i više djece koje su ostvarile to pravo, shodno Ustavu i praksi u evropskom zakonodavstu je to pravo zagarantovano onako kako je bilo predviđeno zakonom u trenutku kada su to pravo i ostvarili. Shodno jednom od najvažnijih pravnih principa - principu neretrokativnosti koje propariga pravni sistem EU kao opšteprihvaćeno pravilo međunarodnog prava, a shodno članu 9 Ustava Crne Gore ono je iznad zakona, jasno je da u ovom slučaju ne može biti retroaktivnosti. To znači da majkama koje su to pravo ostvarile do ternutka donošenja zakona je to pravo zagarantovano i to doživotno”, navodi se u saopštenju.

Jovanović kaže da su Centri za socijalni rad poslali poziv  majkama koje su ostvarile ovo pravo da se 18. januara 2017. godine lično jave u ovaj organ kako bi formalizovali to smanjenje.

“Vlada i državni aparat svjesni ovih činjenica i pravne traljavosti koji su uradili u postupku predlaganja i donošenja zakona, sada pozivaju majke koje su ostvarile pravo na naknadu da sjutra dođu u prostorije centara za socijalni rad i da potpišu da su saglasne sa smanjenjem. To jasno ukazuje da su svjesni činjenice da im je potreban pristanak majki kako bi smanjili naknade jer im zakon koji su donijeli to ne omogućava na pravno održiv način. Svjesni su da nije usvojen u skladu sa Ustavom i da će isti biti poništen”, navodi Jovanović.

“Zbog toga savjetujemo majke koje su ostvarile ovo pravo da ne potpisuju nikakvu saglasnost o smanjenju . Ovim putem upućujemo javni apel intitucijama koje učestvuju u ovom postupku da prekinu sa zloupotrebom i naglašavamo da majke koje su ostvarile pravo na naknade ne treba da potpisuju dobrovoljni pristanak na smanjenje jer na to nisu popravno obavezne i da im zbog toga niko ne može ukinuti pravo na primanje naknade”, navodi se u saopštenju.

Jovanović je pozvao ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da se prestane sa atakom na majke u Crnoj Gori.  

“Posebno apelujemo da sjutra, kada su zakazani postupci za hiljade majki koje to pravo ostvaruju, niko ne pokuša da zloupotrijebi položaj, pravnu neukost i materijalno stanje majki u Crnoj Gori i pokuša da ih primora da stave svoj potpis za smanjenje naknade jer na to nisu zakonski ni Ustavno obavezni, što u državnom aparatu apsolutno dobro znaju”, zaključuje se u saopštenju. 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније