Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

21. 01. 2017. 11:13 >> 10:49
3

KOSTIĆ SMATRA

Nezaposlenost ključni izazov

Ključni izazovi crnogorske ekonomije u ovoj godini su nezaposlenost i rastuća ekonomska nejednakost koja produbljuje društveno raslojavanje, a rezultira socijalnim i političkim podjelama i nestabilnostima, ocijenio je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.


On je ocijenio da ti izazovi, pored dobro poznatih neravnoteža koji opterećuju crnogorsku ekonomsku stvarnost, kao što su deficit, dug i regionalne disproporcije u nivou razvoja, produbljuju društvena raslojavanja što ozbiljno narušava društvenu koheziju i rastače društveni kapital.

"To rezultira socijalnim, političkim podjelama i nestabilnostima koje predstavljaju ozbiljan ograničavajući faktor društveno-ekonomskog rasta i razvoja", rekao je Kostić u intervjuu agenciji Mina-business.

Društveno-ekonomski rast se, kako je kazao, najefikasnije ostvaruje rastom srednjeg sloja društva, a on se sve brže gubi.

"Ne smije se smetnuti s uma da postoji pozitivna korelacija – povezanost između jednakosti, privrednog rasta i razvoja demokratije", dodao je Kostić.

Prema njegovim riječima, rizici za crnogorsku ekonomiju u ovoj godini mogu biti dostizanje potrebnog nivoa ekonomskog rasta, održivost javnih finansija i produbljivanje deficita, rizik dostupnosti finansijskih tržiša i visoka stopa nezaposlenosti, naročito mladih.

"Najvažnija stvar, ipak, jeste zapošljavanje jer cilj svake ekonomske politike mora biti ili jeste usredsređenost na zapošljavanje stanovništva jer je to osnovni preduslov za život dostojan čovjeka", naveo je Kostić.

Prema njegovim riječima, generalno gledano za ekonomski ambijent u Crnoj Gori u prošloj godini ne bi se moglo reći da je bio stimulativan, već se prije može reći da je bio složen i opterećen mnogim neravnotežama.

On je, komentarišući visinu javnog duga i budžetskog deficita koji je probio kriterijume Mastrihta, kazao da je njegovo mišljenje u vezi toga poznato.

"Za mene je mnogo manje važno da li su probijeni Mastrihtski kriterijumi, uzgred smatram ih arbitrarno određenom granicom, od činjenice da li ostvarujemo zadovoljavajuću stopu ekonomskog rasta koja nam omogućava da dug servisiramo bez ozbiljnijih poteškoća", objasnio je Kostić.


Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније