Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Filip Inić, TVCG

21. 01. 2017. 20:05 >> 21:00
14

LOJPUR ZA DNEVNIK

CG ne bi smjela dozvoliti gašenje MA

I dalje je u toku je priprema izvještaja koji je premijer Marković zatražio od Ministarstva saobraćaja o poslovanju Montenegro airlinesa kako bi pokušali da saniraju probleme koji su se u toj kompaniji nagomilavali godinama, potvrđeno je TVCG iz Ministarstva saobraćaja. Rješenja za izlaz iz te situacije ne fali, tvrdi ekonomski analitičar Anđelko Lojpur. Kaže da je nacionalni avio-prevoznik od velike važnosti za bilo koju državu, naročito državu kojoj je turizam jedna od glavnih privrednih grana, te da hitno treba naći rješenje za tu krizu.

Predstavnici Ministarstva saobraćaja, po nalogu premijera Duška Markovića, svakodnevno, kroz sastanke sa nadležnim ustanovama i predstavnicima avio-kompanije, pripremaju informacije kako bi stekli što bolji uvid u stanje u kompaniji.

A loše finansijsko stanje u Montenegro Airlinesu pokrenulo je brojne spekulacije, od uvođenja stečaja do gašenja našeg nacionalnog avio-prevoznika. Ekonomski analitičar i dugogodišnji, i nekadsnji radnik nacionalne aviokompanije, Anđelo Lojpur, kaže da kompanija raspolaže velikim kapitalom koji vrijedi očuvati. 

"To su, ja sad ne znam, 450-500 ljudi sa iskustvom, sa znanjem koje je platila Crna Gora, građani, obučenim pilotima, školovanim pilotima, kompanija koja je po svim ocjenama često bila u samom svjetskom vrhu ako to može biti jedna mala kompanija", kaže Lojpur za Dnevnik.

On dodaje da Crna Gora kao zemlja orjentisana turizmu ne bi smjela da dozvoli gašenje tako važnog privrednog subjekta koji, uprkos svemu, ima šta da ponudi.

"Ali sam ubijeđen da postoji tamo jedno zdravo jezgro kome, zbog dobrobiti crnogorske ekonomije i to na duži rok, potenciram turizam, mora biti sačuvan. Ne smijemo prepustiti sudbinu jedne čitave grane čak i nacionalne kompanije građana, prepustiti je u nečije druge ruke. Ja to nikad ne bih podržao", tvrdi Lojpur.

Zato profesor Lojpur predlaže moguća rješenja za izlazak Montenegroairlines-a iz krize. 

"Kombinacije mogu biti razne. Tu se mogu naći neki partneri, neka forma merdžera, akvizicije itd. jer stečajevi, kako se često rade u Crnoj Gori, odvijaju se po principu operacija uspjela, pacijent umro", navodi Lojpur.

Čak i mnogo veće nacionalne avio-kompanije sa višedecenijskom tradicijom suočavaju se sa finansijskim gubicima i štrajkovima, ali nijedna ozbiljna zemlja ne bi se odrekla svog nacionalnog avio-prevoznika, kaže Lojpur i dodaje da Montenegro Airlines, od 1997. godine kada je osnovan, ne vrši samo prevoz putnika već i promoviše državu.

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније