Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

07. 02. 2017. 19:59 >> 19:47
5

EURMOST PORUČIO

Ukidanje naknada dovešće do protesta

Ukidanje nakanda za majke, koje su ostvarile to pravo, moglo bi dovesti do velikih masovnih protesta na Sjeveru Crne Gore, jer sama činjenica da samo u Bijelom Polju 3.000 majki ostvaruje to pravo, govori koliko trenutno porodica zavisi od tih nakanada, saopšteno je iz NVO Euromost.

Prema podacima Euromosta trenutno se godišnje  samo u Bijelom Polju od nakanada za majke slije preko osam miliona eura, dok je  budžet opštine Bijelo Polje 12 miliona eura.

“Ovo govori, koliko su sada bitne naknade za majke i nijesu bitne samo za njih i njihove porodice, već za sve ostale građane kao i same opštine, s obzirom na to da se ta sredstva potroše za struju, vodu, hranu, djecu, za studente. Zapitajmo se šta bi sada te porodice na Sjeveru, da nema tih sredstava, budući da je i pored naknada za majke, jako teška socijalno ekonomska situacija”, navodi se u saopštenju Euromosta.

Zato su pozvali Ustavni sud da donese odluku kojom će utvrditi da sporne odredbe Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koje se tiču naknada za majke nisu saglasne s Ustavom.

“Takođe, da ne ukida naknade za majke, koje su već ostvarile pravo, jer će sa takvom odlukom donijeti ogromnu štetu građanima na Sjeveru Crne Gore i izvesti ih na ulice, jer njima druga borba za svoja prava ne preostaje2, navodi se u saopštenju.

Iz Euromosta upozoravaju da se već ogroman broj građana sa Sjevera, sprema za odlazak prema državama EU, najviše prema Njemačkoj početkom marta.

“Naravno,svi smo saglasni da je razlog ovakvoj teškoj ekonomskoj situaciji velika nezaposlenost,naročito mladih ljudi koji se ne zadržavaju na Sjeveru, već ga napuštaju u potrazi za poslom, prema našoj anketi čak 90% mladih se izjasnilo da ne planira da ostane da živi na Sjeveru, pa se postavlja pitanje, a ko će ostati da živi na Sjeveru i šta će se desiti ako udjemo u EU, da li će se tada čitavo stanovništvo iz Crne Gore, preseliti u Njemačku”, pitaju iz Euromosta.

Dodali su da pozivaju Vladu Crne Gore da shvati da je problem Sjevera, nacionalni problem, da vide šta im je činiti.

“Oni su ti koji treba da se brinu o svojim građanima. Svi hoćemo ekonomsku snažnu državu socijalne pravde, dok danas imamo izgleda političku državu, gdje je non stop glavna tema umjesto ekonomija politika”, zaključuje se u saopštenju Euromosta.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније