Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

08. 02. 2017. 22:39 >> 22:20

VEĆA KONTROLA

Prvi biljni pasoši za sjemenski krompir

U procesu usvajanja standarda EU, Crna Gora uvodi sistem biljnih pasoša, čime će se unaprijediti zdravstvena zaštita bilja i obezbijediti sigurniji promet i trgovina u toj oblasti. Projekat biljnih pasoša realizuje se u okviru šireg projekta “Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori”, koji finansira EU sa 800.000 eura.

Cilj je poboljšanje bezbjednosti hrane i fitosanitarnih standarda za dobrobit potrošača i olakšavanje međunarodne trgovine poljoprivrednim proizvodima u Crnoj Gori, pojasnila je za Radio Jadran načelnica Odjeljenja za zdravlje bilja u Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, Tamara Popović.

“Biljni pasoši biće obavezni za određeno bilje kako prilikom uvoza na teritoriju Crne Gore, tako i u proizvodnji. On je garancija da je bilje zdravstveno kontrolisano i bez štetnih organizama. Pasoš je takođe i uslov za premiještanje bilja na teritoriji Crne Gore, a kasnije i na teritoriji EU”, navela je Popović.

Istovremeno, ovaj dokument omogućava sljedljivost biljnih pošiljki u prometu, unazad sve do mjesta proizvodnje. Pasoš je obavezan za sve kategorije bilja za koje je propisan, ali najvažnije kategorije su sjemenski i sadni materijal:

“Upravo smo krenuli sa primjenom biljnih pasoša na sjemenskom krompiru. Proces sertifikacije sjemenskog krompira je dopunjen i unaprijeđen sa izdavanjem biljnog pasoša, što znači da je krompir kontrolisan i bezbjedan od štetnih organizama. Sljedeća karika na kojoj ćemo raditi implementaciju biljnih pasoša jeste lozni sadni materijal, nakon toga voćni sadni materijal i ukrasno bilje”, zaključila je Popovićka.

Kampanju o biljnim pasošima sprovodiće Uprava za bezbjednost hrane – Sektor za fitosanitarne poslove. U okviru kampanje izrađeni su informativni štampani i video materijali o biljnim pasošima, zatim o novom štetnom organizmu na teritoriji Crne Gore – azijskoj strižibubi, riziku od unošenja na teritoriju Crne Gore fitopatogene bakterije Xylella fastidioza, i ostalim štetnim organizmima koji predstavljaju najveći rizik za zdravlje bilja. Informativni materijali biće dostavljeni proizvođačima, distributerima bilja i drugim zainteresovaniim subjektima, a biće dostupni i na sajtu uprave. Planirane su i radionice na temu biljnih pasoša.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније