Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

17. 02. 2017. 08:28 >> 08:03

OPREMANJE ZEMLJIŠTA

Ukidanje naknada ugrozilo bi opštine

Ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bez obezbjeđenja alternativnog izvora prihoda dovelo bi u pitanje funkcionisanje opština i ispunjavanje poslova i usluga od javnog interesa prema građanima i privredi, saopšteno je iz Zajednice opština Crne Gore.

 

Iz Zajednice opština su, reagujući na zahtjev članica Američke privredne komore (AmCham) da se ukine ta naknada, kazali da mora postojati mehanizam iz kojeg će se finansirati komunalno opremanje građevinskog zemljišta, pa bila to naknada ili neki drugi oblik.

“Naknada je jedini izvor sredstava za izgradnju komunalne infrastrukture, koju koriste i građani i privreda”, rekli su Pobjedi iz Zajednice opštine.

Članice AmCham u ponedjeljak su na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem zatražili ukidanje naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta, ocijenivši da je to velika biznis barijera.

 Marković je naveo da je Vlada nezadovoljnija od njih u tom dijelu i da će novi zakon o uređenju i planiranju prostora, koji bi trebalo da bude donesen do kraja marta, dati rješenje kojim će poslovna zajednica biti zadovoljna, ali nije saopštio detalje.

 Iz Zajednice opština su kazali da se prihodi od tih naknada iz godine u godinu smanjuju.

 Ukupni prihodi svih opština u 2009. godini bili su 65,5 miliona eura, a u 2015. godini 38,3 miliona.

 U Zajednici opština dodaju da je svima jasno da komunalno neopremljeno građevinsko zemljište ne može biti privlačno za investitore i samo po sebi najveća je biznis barijera.

 Oni su podsjetili da su zemlje Evropske unije, poput Njemačke i Hrvatske, zakonom zabranile izdavanje građevinskih dozvola na zemljištu koje nije komunalno opremljeno.

“U svijetu postoje različiti mehanizmi finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture i opremanja zemljišta, a najčešci oblik su naknade”, kazali su iz Zajednice opštine.

 Naknadu za komunalno opremanje su, na osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, uvele sve opštine.

 Visina se utvrđuje prema kvadratu građevinskog objekta, a u zavisnosti od lokacije, komunalne opremljenosti i drugih kriterijuma.

 Ukidanje te naknade traženo je i sredinom prošle godine kada je predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković kazala da ona postoji samo u Crnoj Gori i u nekim africkim zemljama.

Iz Zajednice opština su podsjetil da su plaćanja te naknade oslobođeni objekti u preko 50 slučajeva u raznim oblastima.

Iz Ministarstva finansija su kazali da će detaljno razmotriti predlog za ukidanje komunalnih naknada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније