Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 02. 2017. 19:50 >> 19:31

SAVJET UTVRDIO

Pripremljen plan privatizacije za 2017.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je, na današnjoj sjednici, utvrdio Nacrt odluke o planu privatizacije za ovu godinu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Savjet je, na drugoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, razmotrio i utvrdio Nacrt odluke o planu privatizacije za 2017. godinu koji je upućen Vladi na saglasnost.

"Nacrtom plana privatizacije za 2017. godinu, koji je pripremljen na osnovu predloga ministarstava, državnih fondova i tenderskih komisija Savjeta, utvrđeni su osnovni ciljevi privatizacije i drugi aspekti ovog procesa, metodi i načini privatizacije sa utvrđenim spiskovima društava i procentom akcijskog kapitala za privatizaciju", kaže se u saopštenju.

Osnovni ciljevi privatizacije su, kako se navodi u dokumentu, povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda građana.

U saopštenju se kaže da su dokumentom predviđeni prodaja akcija i imovine putem javnog tendera - na osnovu odluka Savjeta nastavak sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava AD „Montecargo“ Podgorica i „Luka Bar“– ADBar.

"Početak pripreme i sprovođenja javnih tendera za privatizaciju privrednih društava predviđene su za Institut „dr Simo Milošević“– A Igalo (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija), HG „Budvanska rivijera“– AD Budva (prodaja akcija nakon restrukturiranja), HTP „Ulcinjska rivijera“– AD Ulcinj (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija i/ili valorizacija dijela imovine), „Institut za crnu metalurgiju“– AD Nikšić (prodaja akcija i/ili dokapitalizacija nakon restrukturiranja), „Marina Bar“– AD Bar (prodaja akcija) i „Castello Montenegro“ – AD Pljevlja (prodaja akcija)", saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, turistički lokaliteti ili privredna društva koji su Nacrtom plana predviđeni za valorizaciju kroz javno privatno partnerstvo nastavkom sprovođenja tendera su VTK „Mediteran“ na Žabljaku, Donja Arza u Herceg Novom, turistički kompleks Ecolodge, Vranjina u Podgorici, Kolašin 1600, Bjelasica i Komovi u Kolašinu i lokalitet „Buljarica“ u Baru i Budvi.

Nacrtom plana predviđeno je i da nadležne tenderske komisije nastave redovne aktivnosti na analizi postojećeg stanja i na pripremi tenderske dokumentacije, u skladu sa procedurom izbora investitora za dugoročni zakup za valorizaciju Velike plaže u Ulcinju – turistička valorizacija kroz razvoj, izgradnju, finansiranje i upravljanje ekskluzivnim turističkim kompleksom i dugoročni zakup zemljišta na Velikoj plaži, kao i za Adu Bojanu.

Predviđen je nastavak aktivnosti nadležnih tenderskih komisija i na lokalitetu koji se nalazi između Njivica i ušća Sutorine u Herceg Novom, kao i na vojno-turističkom kompleksu „Bigovo-Trašte“ u Kotoru, lokalitetu u okviru Državne studije lokacije „Sektor16“ u Kotoru, predviđen za nautičko-turistički kompleks (NTC Marina Kotor) i uvali Masline – „Utjeha“ za rt Odrač u Baru.

"Predviđen je nastavak aktivnosti na vojno-turističkom kompleksu „Ostrvo cvijeća“ i zemljištu Prevlaka u Tivatu, kasarni „Gornji Klinci“ u Herceg Novom, skladištima „Morinj“ u Kotoru, „Dobre vode“ u Baru i „Kopita“ u Kolašinu, kao i motelu Šas sa Vladimir ekonomijom u Ulcinju, skijalištu „Savin kuk“ na Žabljaku i lokalitetu „Kabala for“ u Herceg Novom", kaže se u saopšenju.

Kako se navodi, predviđena je i turistička valorizacija lokaliteta obuhvaćenih Prostornim planom posebne namjene „Bjelasica i Komovi“, Cmiljača u Bijelom Polju, kao i nastavak aktivnoti na Kraljičinoj plaži (Dubovica 1) u Baru i Budvi i na lokalitetu „Dobra luka" u Herceg Novom..

"Nacrtom plana je predviđeno da na osnovu predloga Države Crne Gore, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje , Zavoda za zapošljavanje i Investiciono-razvojnog fonda na prodaju putem berze budu ponuđene akcije sljedećih društava AD „Papir” – Podgorica, AD „Agrotransport“ – Podgorica, HTP „Berane” AD – Berane, AD „Dekor” – Rožaje, AD „Metal produkt” – Podgorica, AD „Montenegroturist“ – Budva, „Izgradnja“ AD – Kotor i „Crnagoracoop“ AD – Danilovgrad", saopšteno je iz Vlade.

Savjet je, kako se navodi, odlučio da predloži Vladi da usvoji Izvještaj o radu Savjeta za 2016. godinu, sa Izvještajem o sprovođenju plana privatizacije za 2016. godinu.

(Mina biznis)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније