Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

22. 02. 2017. 15:33 >> 17:05

EU ODOBRILA

Za projektovanje gasovoda 2,5 miliona eura

Ministarstvo ekonomije je kroz intenzivnu komunikaciju sa Ministarstvom industrije i ekonomije Albanije, u cilju zajedničkog pristupa implementaciji Jadransko-jonskog gasovoda, dobilo zajednički grant za izradu Idejnog projekta za JAP kroz Crnu Goru i Albaniju u okviru XV poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira u iznosu od 2,5 miliona eura, saoštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

"Implementacija ovog projekta treba da počne tokom drugog kvartala 2017. godine“, istakla je Sekulić danas u Bakuu, gdje je održala sastanak Jedinice za projektni menadžment sastavljene od predstavnika ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH.
   
Sa ovim projektom Crna Gora se dodatno približava izgradnji Jadransko-jonskog gasovoda kroz izradu potrebne projektne dokumentacije, sa krajnjim ciljem da sva tehnička dokumentacija bude spremna za realizaciju projekta. Jadransko-jonski gasovod ima posebnu ulogu u EU politici koja se odnosi na diverzifikaciju izvora gasa i sigurnost snabdijevanja, odnosno sastavni je dio Južnog gasnog koridora, naveli su iz Ministarstva ekonomije.
 
U rad Jedinice za projektni menadžment od ovog sastanka uključeni su, kao posmatrači, i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice.

"Na ovaj način će projekat Jadransko-jonskog gasovoda imati dodatnu prohodnost ka relevantnim listama prioritetnih projekata EU i regiona, koji omogućavaju olakšane uslove finansiranja", kazali su iz Ministarstva.
   

Saopšteno je da je na sastanku zaključeno da će zemlje uključene u projekat u narednom periodu nastupati „jednim glasom“ prema relevantnim međunarodnim i finansijskim institucijama. Sve ovo, kako je istaknuto, predstavlja dodatnu potvrdu značaja Jadransko-jonskog gasovoda za region i Evropsku uniju.
   
"Sastanak Jedinice za projektni menadžment je održan dan prije Trećeg Ministarskog sastanka Savjetodavnog vijeća Južnog gasnog koridora. Organizatori Ministarskog sastanka, Ministarstvo Energetike Republike Azerbejdžan i Državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR), okupiće sjutra u Bakuu nadležna ministarstva za energetiku Republika Albanije, Bugarske, Hrvatske, Gruzije, Grčke, Italije, Srbije i Turske, više stručne saradnike za energetiku Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i predstvanike kompanije Šah Deniz i učesnike na ekspanziji gasovoda Južni Kavkaz, Trans – anadolijskog i Trans – jadranskog gasovoda", navodi se u saopštenju.
  
Najavljeno je da će sastanak otvoriti potpredsjednik Evropske Komisije i povjerenik za energetiku Maroš Šefčovič, a o značaju ovog Savjetodavnog vijeća govori i podatak da će na njemu prisustvovati i predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev.

Sekulić će moderirati Panelom na temu „Južni gasni koridor na Balkanu-pogled u budućnost-JAP“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније