Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

23. 02. 2017. 13:25 >> 13:01

DARMANOVIĆ U PKCG

Promovisaće investicione potencijale CG

Crnogorska Vlada je otvorena za saradnju sa kredibilnim investitorima pa će se u narednom mandatu posebno baviti baviti promocijom crnogorskih izvoznih i investicionih potencijala, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanoviić na sastanku u Privrednoj komori.

 

On je prisustvovao random sastanku sa predstavnicima institucija koje se aktivno bave promocijom potencijala nacionalne privrede u cilju privlačenja direktnih stranih investicija i unapređenja izvoza domaćih proizvoda i sa predstavnicima diplomatsko - konzularnih predstavništava akreditivanih u našoj zemlji

"Kako Crna Gora napreduje u ispunjavanju našeg spoljnopolitičkog programa, mijenjamo i unapređujemo crnogorske strandarde, politike i praksu u skladu sa EU i NATO članicama i tako stvaramo stabilniji i povoljniji poslovni ambijent", kazao je Darmanović.

Naglasio je da je crnogorska Vlada otvorena za saradnju sa kredibilnim investitorima te da će se u narednom mandatu posebno baviti baviti promocijom crnogorskih izvoznih i investicionih potencijala.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Saveljić je istakao da u crnogorskoj ekonomiji dominantno učestvuje sektor usluga, bankarstva i turizma, i ocijenioo da je potrebno uložiti posebne napore da se ovakav trend izbalansira kroz razvoj realnog sektora, posebno poljoprivrede i energetike, privlačenjem direktnih stranih investicija.

"Većinu spoljnotrgovinske razmjene Crna Gora ostvaruje sa EU zemljama i potpisnicama CEFTA sporazuma. Sa njima imamo uravnoteženiju robnu ramjenu kada je riječ o odnosu uvoza i izvoza. Sve u svemu, 82,2% našeg izvoza odlazi na tržište Evrope i 88,9% ukupnog uvoza roba dolazi sa tog tržišta. Srbija je naš najvažniji spoljnotrgovinski partner sa procentom učešća u ukupnom uvozu u visini od 23,3% i izvoza 22,3%." rekao je Saveljić.

U otvorenim razgovorima koji su uslijedili nakon prezentacija, predstavnici ambasada su pozdravili inicijativu koju su pokrenuli Ministarstvo vanjskih poslova i Privredna komora Crne Gore i izrazili spremnost za dinamiziranje operativne poslovne saradnje.

Skup je organizovan u okviru zajedničkih aktivnosti Privredne komore i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore u oblasti ekonomske diplomatije sa ciljem boljeg i kompletnijeg informisanja potencijalnih investitora iz inostranstva o našoj zemlji, njenom investicionom ambijentu i aktuelnim projektima. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније