Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

24. 02. 2017. 14:51   >>  14:26

ABAZOVIĆ TVRDI

"Konzorcijum IWG je ugašen"

Konzorcijum International Wellness Group (IWG), koji je jedini dostavio ponudu na tender za privatizaciju Instituta “Simo Milošević”, zvanično je ugašen i prestao je da funkcioniše, vjerovatno usljed bankrota, saopštio je funkcioner Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA), Dritan Abazović.

“IWG grupa, koja je 2015. godine izabrana na tenderu kao jedini ponuđač za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija Instituta za deset miliona eura i koja je tada trebalo da obezbijedi investiciju od 200 miliona eura, zvanično je ugašena, odnosno prestala je da funkcionoše, vjerovatno usljed bankrota”, rekao je Abazović na konferenciji za novinare.

On je kazao da je URA, s obzirom na to da je Vlada u Plan privatizacije za ovu godinu ponovo uvrstila Institut, došla do “frapantnog podatka” da kompanija IWG zvaničnio ne postoji.

 Abazović je saopštio i da Vlada nije bila sposobna da za 20 eura dobije certifikat iz Velike Britanije, pomoću kojeg se prati aktiva svake registrovane firme.

“Firma IWG je od 2013. godine bila registrovana sa početnim kapitalom od hiljadu funti (GBP) koji se nikada nije mijenjao. Posljednja promjena bila je u septembru prošle godine, gdje se jasno kaže da je status kompanije dissolved, što znači zvanični prestanak bavljenja biznisom”, objasnio je Abazović.

On je rekao da Vlada za 20 eura nije bila sposobna da prekontroliše kompaniju koja nije imala mogućnosti veikih investicija, koja je imala hiljadu GBP osnivačkog kapitala, a trebalo je da dobije blago na crnogorskom primorju.

“Prozivam javno člana Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte, Branka Vujovića i vrh Demokratske partije socijalista (DPS), kao i bivšeg ministra turizma, Branimira Gvozdenovića i sve ljude koji su bili u mračnom Savjetu koji je sahranio crnogorsku privredu. Pitam ih jesu li to ti strateški partneri koji treba da dobiju bisere crnogorskog primorja kako bi gradili stanove za tržište, a nijesu sposobni da održe biznis više od tri godine”, dodao je Abazović.

On je podsjetio da je slična situacija bila i s hotelom As, gdje Vlada nije provjerila bankarske garancije, pa se kasnije ispsotavilo da su one lažne.

“Pitanje koje se postavlja je ko tjera investore iz Crne Gore. Molimo i apelujemo da se svi naredni ponuđači, koji se budu prijavljivali na tendere, provjere, da ne dolazimo u situaicju da za banalne novce ne možemo da provjerimo kompanije koje treba da upravljaju našim lokacijama i kompanijama”, rekao je Abazović.

Institut „Simo Milošević“ četiri puta je bezuspješno nuđen na prodaju. IWG je jedini je dostavio ponudu na posljednji tender, nakon čega je u novembru 2015. godine potpisan kupoprodajni ugovor sa predstavnicima Vlade.

Ugovor je raskinut u maju prošle godine, jer IWG nije realizovao ugovorne obaveze koje je trebalo da ispuni u roku od šest mjeseci od potpisivanja ugovora, što je bio uslov za zatvaranje transakcije.

Abazović je kazao da osnovano sumnja da se radi o ljudima iz Crne Gore koji su otišli u Veliku Britaniju i registrovali firmu kako bi “prigrabili” tender.

“Osnovana je sumnja da oni odu u Englesku, registruju firmu sa hiljadu funti i prave sebi mogućnost da neki tajkuni iz Podgorice, Budve i Herceg Novog preuzimaju bisere crnogorskog primorja”, poručio je Abazović.

Predsjednik Opštinskog odbora URA Herceg Novi, Nikola Radman, kazao je da se, kada je u pitanju privatizacija Instituta, radi o starom principu DPS-a.

“Baci se oko na dobru firmu, pošalje se tamo menadžment ili direktor koji treba da je dovede na prosjački štap i kupe je zatim za male pare, navodno sistemom stranih investitora s našim pasošem”, saopštio je Radman.

On je podsjetio da je Institut ponovo predviđen za kupovinu Vladinim Planom privatizacije za ovu godinu.

“Samo nas zanima da li će ovaj put promijeniti taktiku, pa investitor neće biti iz Londona, gdje mu možemo pratiti tragove, nego iz Bocvane gdje mu nema traga”, rekao je Radman.

On je poručio da će u URA pomno pratiti situaciju u vezi privatizacije Instituta i da će se svim silama boriti da se ne ugasi, odnosno da nastavi da bude prosperitetno preduzeće.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније