Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina-biznis; Objavio: B.V. ]

26. 02. 2017. 11:08   >>  10:46

IZ POLJOPRIVREDE

Primjena EU propisa veliki izazov

Crna Gora je većim dijelom usaglasila nacionalno zakonodavstvo u oblasti poljoprivrede sa evropskim, pa je sada mnogo veći izazov primjena tih propisa, ocijenila je generalni direktor Direktorata za poljoprivredu, Danijela Stolica.

Ona je kazala da Crna Gora vodi dobru politiku u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i da ima kapacitete za ispunjavanje veoma zahtjevnih obaveza u procesu pristupanja.

“Ipak, pred nama su veliki izazovi i još mnogo toga treba da urade i poljoprivredni proizvođači i stručne službe Ministarstva kako bi u momentu pristupanja Evropskoj uniji (EU) bili spremni da sprovodimo Zajedničku poljoprivrednu politiku”, rekla je Stolica u intervjuu za Glasnik Privredne komore (PKCG).

U Poglavlju 11 koje se odnosi na poljoprivreda i ruralni razvoj, akcenat se, prema riječima Stolice, stavlja više na izgradnju sistema za primjenu procedura i pravila Zajedničke poljoprivredne politike, nego na samo donošenje propisa.

"Otvaranjem poglavlja Poljoprivreda i ruralni razvoj u decembru prošle godine pokazali smo da Crna Gora vodi dobru politiku u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja i da imamo kapacitete za ispunjavanje veoma zahtjevnih obaveza u procesu pristupanja. Saglasni smo sa ocjenom Evropske komisije da su pred nama još veći izazovi", dodala je Stolica.

Ona je saopštila da je najvažnije da se procedure uvode postepeno, jer je to, kako je ocijenila, najbolji način da administracija koja kreira i sprovodi nove procedure, ali i proizvođači koji treba da ih se pridržavaju, imaju mogućnost da se na vrijeme prilagode i pripreme za punu primjenu EU politike u toj oblasti.

"Ne može se očekivati od poljoprivrednih proizvođača da se lako i brzo prilagode svim standardima i politikama, niti im se to želi nametnuti. Oni treba da se postepeno navikavaju na sve novine, a svakako da u zakonodavnim okvirima postoje i prelazni periodi", objasnila je Stolica.

Ona je poručila da ipak postoji potreba da na neke standarde i politike poljoprivredni proizvođači i prerađivači u Crnoj Gori treba da obrate više pažnje.

"Tu mislim na politiku kvaliteta koja predstavlja šansu za najveći broj naših proizvođača. Na međunarodnom tržištu preplavljenom poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima iz masovne, standardizovane proizvodnje, sa niskim troškovima po jedinici proizvoda, crnogorski proizvođači ne mogu biti konkurentni", smatra Stolica.

Zato se, kako je navela, treba usmjeriti na ostvarivanje najvećih standarda kvaliteta i razvoj proizvoda zasnovanih na tradicionalnim načinima proizvodnje.

"Proizvođači u tom pravcu imaju podršku države i značajnu podršku iz pretpristupnih fondova EU", kazala je Stolica.

Crnoj Gori su u narednom periodu već opredijeljena sredstva u iznosu od 52 miliona eura iz pretpristupnih EU fondova - IPA. Od tog iznosa, 39 miliona je za direktnu podršku poljoprivrednicima i prerađivačima, dok je 13 miliona raspoloživo za uspostavljanje infrastukturnih i institucionalnih kapaciteta vezanih za obaveze iz tri pregovaračka poglavlja.

"Svi zajedno, i proizvođači i administracija, moramo biti spremni da iskoristimo datu podršku", saopštila je Stolica.

Prema njenim riječima, za efikasnije korišćenje EU sredstava, Crna Gora treba da ojača postojeće i formira nove administrativne strukture.

Osim Agencije za plaćanje, to su Integrisani sistem administracije i kontrole (IAKS), kao i Mreža računovodstvenih podataka na poljoprivrednim gazdinstvima (FADN) koja će biti instrument za vrednovanje prihoda poljoprivrednih gazdinstava kao i formiranje organizacije proizvođača.

Stolica smatra da je članstvo u EU za poljoprivredni sektor velika prilika.

"U kojoj mjeri ćemo je iskoristiti, i u kojoj mjeri otkloniti i neke negativne posljedice koje članstvo nosi, zavisi od nas samih", dodala je Stolica.

Ona je pozvala poljoprivredne proizvođače da aktivno rade na udruživanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније