Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina ]

26. 02. 2017. 12:42 >> 12:18
2

ŠOEN PORUČIO

Crna Gora dobar izbor za investitore

Crna Gora je dobar izbor kao investiciona destinacija imajući u vidu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, što će obezbijediti dugoročnu stabilnost, smatra predsjednik Upravnog odbora Savjeta stranih investitora, Kristof Šoen.

 

On je ukazao da su stabilnost, sigurnost, definisana pravila, predvidljivost u ekonomskom, političkom, i/ili bezbjednosnom smislu najatraktivniji pojmovi za ozbiljne investitore, lokalne, ali možda još i značajniji za strane investitore koji treba da donesu odluku gdje svoj kapital da ulože.

Šoen je naveo da, u prvi mah, ekonomski parametri izgledaju najvažniji za odabir investicione destinacije, ali se, kako smatra, često zaboravi napomenuti da su faktori bezbjednosti i sigurnosti uglavnom eliminacioni preduslovi koji definišu da li je neka zemlja uopšte „u igri“ ili se nalazi ispod investicionog radara.

 "Kao predsjednik Savjeta stranih investitora mogu u ime članova Savjeta reći da vjerujemo da je Crna Gora dobar izbor kao investiciona destinacija, i to upravo imajući u vidu činjenicu da ubrzano napreduje u procesu pristupanja EU i NATO, što će, nadamo se, obezbijediti dugoročnu stabilnost i bezbjednost, ali i donijeti niz ekonomskih benefita, uz pozitivan uticaj na poslovnu klimu", naveo je Šoen (Addiko banka) na blogu na sajtu natomontenegro.me.

 Prema njegovim riječima, s druge strane, izvjesno članstvo, prvenstveno u NATO, to njihovo mišljenje će dodatno učvrstiti, dok bi eventualno drugačiji scenario mogao zabrinuti poslovnu zajednicu i preusmjeriti investicije u druge zemlje.

 "To svakako ne znači da vjerujem da će se svi problemi, neki od njih vrlo ozbiljni, koje kao Savjet godinama iznosimo, „preko noći“ riješiti i da će u Crnoj Gori nastati blagostanje dan nakon članstva", objasnio je Šoen.

 Kako je kazao, postoji toliko prostora za unapređenje poslovnog ambijenta i toliko „vrućih“ tema koje zahtijevaju urgentno rješavanje.

 "Ali iskreno vjerujem da biti članica NATO-a može jedino pomoći, to jest dodatno obavezati Crnu Goru da uvodi i poštuje savremene načine poslovanja, što će se direktno odraziti na postojeću biznis zajednicu, ali i na privlačenje drugih priznatih kompanija. Zato ne čude iskustva drugih zemalja koja govore u prilog direktnoj vezi između članstva u NATO i povećanja priliva stranih investicija u godinama koje slijede", rekao je Šoen.

On je ukazao da koliko će Crna Gora imati benefita od integracija na svim poljima i koliko brzo će ti benefiti biti vidljivi građanima, zavisi od kapaciteta države da prihvati, primijeni i nauči da iskoristi mogućnosti koje joj se otvaraju.

 Svakako da, kako je naveo Šoen, postoji važan segment koji NATO nudi svojim članicama, a koji se odnosi na učešće na tenderima, proizvodnju određenih proizvoda za njihove potrebe i ponude turističkih kapaciteta.

 "Ali nisam siguran koliko je crnogorska privreda u ovom trenutku u mogućnosti da se svojim ponudama „izbori“ na tim tenderima i u tom dijelu će edukacija privrednika biti od izuzetne koristi", saopštio je Šoen.

 On je objasnio da se, s druge strane, te mogućnosti otvaraju na dugi rok i čak i eventulani manji projekti mogu da se vrlo pozitivno odraze na ekonomski ambijent.

 "Iako dolazim iz Austrije, vrlo uređene i uspješne zemlje i pored toga što nije članica NATO, mišljenja sam da je u slučaju Crne Gore, zemlje na Balkanu koja još uvijek nije u EU, koja po mom mišljenju nije u mogućnosti da ima privilegiju „neutralnosti“ jer danas to malo ko može, ovo članstvo posebno važno", zaključio je Šoen.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније