Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

27. 02. 2017. 14:19 >> 13:55
1

VUJOVIĆ REAGOVAO

Javni poziv dostupan svakome

Javni poziv za učešće na tenderu za privatizaciju Instituta „Simo Milošević“ dostupan je svima, a predstavnici Ujedinjene reformske akcije (URA) ne bi saopštavali gluposti da su ga pročitali, kazao je predsjednik Tenderske komisije za privatizaciju, Branko Vujović.

Vujović je rekao da je on najodgovorniji za rad Tenderske komisije za privatizaciju, a ne Demokratska partija socijaliste (DPS) i njen vrh.

Član Koordinacionog odbora URA-e, Miloš Konatar, saopštio je ranije da će Vujović i šefovi iz DPS-a odgovarati za rasprodaju državne imovine kada Crna Gora bude pravna država, dok je funkcioner te partije, Dritan Abazović, kazao da je konzorcijum International Wellness Group (IWG), koji je jedini dostavio ponudu na tender za Institut, zvanično ugašen, vjerovatno usljed bankrota.

Vujović je podsjetio da je javnim pozivom predviđeno pravo učešća ponuđaču koji u svom vlasništvu ima najmanje jedan medicinski centar koji pruža usluge fizikalne medicinske rehabilitacije ili ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja ima ekspertizu i upravlja najmanje jednim centrom za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju i da je u toku posljednje tri poslovne godine ostvario ukupan prihod od najmanje 100 miliona eura.

Vujović je naveo da je ponuđač ispunio postavljene uslove.

"Brown rudnik je dostavio izvještaje PWC kojima se potvrđuje godišnji prihod od preko 100 miliona eura, kao i dokaz da ima punu upravljačku kontrolu u IWG-u, koja je formirana zbog učešća na tenderu", saopštio je Vujović.

On je dodao i da je dostavljeno pismo namjere, odnosno memorandum Internacional Hospital Groupe (IHG), koja realizuje preko 450 zdravstvenih projekata u 49 zemalja iz privatnog i javnog sektora, uključujući vlade 22 države, Ujedinjenih nacija, Svjetske banke i međunarodnih finansijskih institucija.

"Oni posjeduju ogromno iskustvo za obuke i obrazovanje iz oblasti zdravstva“, precizirao je Vujović.

On je objasnio da je IWG formiran zbog učešća na tenderu sa minimalnim osnivačkim kapitalom, ali da je pod upravom Brown rudnika, koji ispunjava uslove javnog poziva.

To je, prema riječima Vujovića, česta praksa u međunarodnim tenderima. Interesovanje za učešće u finansiranju projekta iskazala je i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

„Tenderska komisija raspolaže svim dokumentima o registraciji IWG i njihovim osnivačima. Tu informaciju su imale i neke političke partije iz Herceg Novog, nevladine organizacije, a mogao ih je nabaviti ko god je bio zainteresovan, jer se radi o javnom dokumentu. Iz osnivačkog akta i registra se može jasno vidjeti ko su osnivači, pa je priča o mogućim osnivačima iz Crne Gore neozbiljna i politikantska“, smatra Vujović.

On je naveo da se više od godinu o privatizaciji Instituta raspravljalo na raznim nivoima, sa predstavnicima lokalne uprave, koja je imala i pridruženog člana Tenderske komisije, u lokalnom parlamentu, sa Sindikatom i menadžmentom kompanije.

Vujović smatra da su sve informacije bile dostupne javnosti, s obzirom na to da je organizovana prezentacija osnivača i projekta u Institutu, kao i da je u Skupštini održana rasprava.

„Dakle, radilo se o sprovođenju tendera na javan i transparentan način u skladu sa propisima“, kazao je Vujović.

On je saopštio da je normalo da, nakon odustanka investitora od te privatizacije, nema ni potrebe za postojanjem firme IWG, koja je zbog toga osnovana. Međutim, prema njegovim riječima, upitno bi bilo zbog čega je investitor odustao.

„Nakon svih ovih činjenica ostaje dilema da li su gospoda baš toliko neinformisana ili su 'slučajno' na dan kada su zakazani lokalni izbori u Herceg Novom, iznošenjem takvih stavova, počeli nekorektnu politikantsku kampanju“, rekao je Vujović.

On je pozvao Abazovića i Konatara da ne čekaju promjenu vlasti, jer bi dugo čekali, nego da javno i argumentovano saopšte sve ono što Tenderska komisija za privatizaciju nije uradila u skladu sa važećim propisima i procesuiraju nadležnim državnim organima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније