Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

27. 02. 2017. 15:03 >> 14:38

NIKŠIĆ

Protestovali bivši radnici Željezare

Grupa bivših radnika nikšićke Željezare Tosčelik protestovala je danas ispred zgrade Opštine u znak upozorenja, jer već četiri godine čekaju na obećano ispunjenje njihovih zahtjeva.

 

Riječ je o oko 50 bivših radnika koji zbog nepovezanog radnog staža imaju privremene penzije, dok nekima nije uplaćen beneficirani radni staž ili im nijesu isplaćene otpremnine.

Radnici su mirnu protestnu šetnju počeli kod Sinčela, a završili kod zgrade Opštine, odakle su se razišli nakon što su ponovili svoje zahtjeve. Oni su najavili da će, ukoliko im nadležni ne izađu u susret, naredne sedmice organizovati mirnu protestnu šetnju u Podgorici, koja će ići od Njemačke ambasade, preko Vlade, Ministarstva finansija, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) do ministarstava ekonomije i rada i socijalnog staranja, od kojih su, kako tvrde, dobili obećanja.

Na protestu upozorenja ispred zgrade nikšićke Opštine su uz bivše Željezarce, bila i četiri nekedašnja radnika Promonta.

Predstavnik biših radnika, Željko Perović, kazao je da od državnih organa traže samo ispunjenje obećanog. On je podsjetioda im je obećano da će im država na ime otpremnina isplatiti po deset hiljada, a tursji Tosčelik po pet hiljada eura.

„Tražimo isplatu obećanih otpreminina, dvije trećine ukupnog iznosa, jer je Tosčelik održao riječ i uplatio trećinu obećanih sredstava. To je osnovni zahtjev protesta i od njega nećemo odustati, jer znamo da smo jedino mi diskriminisani od svih penzionera Željezare, koji su napustili firmu usljed stečaja", rekao je Perović ispred Opštine.

On je dodao da je, za razliku od države, turski vlasnik isplatio obećano i podsjetio da su radnici u penziju otišli u martu 2015. godine.

Perović je naveo da im nijesu uplaćeni dprinosi za period od 15. decembra 2011. do 1. juna 2012. godine, u vrijeme stečaja u fabrici, što je bio razlog da umjesto trajnih imaju privremene penzije.

Željezarci, kako je kazao, traže uplatu staža za taj period u punom iznosu na tadašnje primljene plate.

Govoreći o zahtjevu za obezbjeđenje beneficiranog radnohg staža, Perović je objasnio da nekima od njih fali od pet do 20 godina i da nije uredu da je uplaćen za 97 odsto radnika, ali ne i za tri odsto.

„Nije uredu da radnici na istim radnim mjestima provedu radni vijek i da jednima sve bude uplaćeno, a drugima ništa. To je najočigledniji vid diskriminacije zbog čega ćemo već sjutra uputiti zahtjev da nas prime nadležni u Delegaciji EU u Crnoj Gori i ambasade SAD i Njemačke“, rekao je Perović.

On je podsjetio da već četiri godine pokušavaju da obezbjede realizacijuju obećanih prava, a da su njihove kolege koje su penzionisane imale otpremnine od 15 do 20 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније