Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

27. 02. 2017. 15:44   >>  15:19

PLANTAŽE

Potpisan kolektivni ugovor

U kompaniji Plantaže potpisan je kolektivni ugovor kojim se preciziraju radna prava i obaveze zaposlenih i tog preduzeća, nakon pregovora i usaglašavanja između Sindikata i Odbora direktora.


Iz kompanije je saopšteno da je ugovor u ime Sindikalne organizacije potpisao njen predsjednik Mihailo Vukotić, a u ime Odbora direktora Veselin Vukotić.

“Posebna pažnja u novopotpisanom kolektivnom ugovoru posvećena je zaštiti radnika usljed njihovog eventualnog proglašenja tehno-ekonomskim viškom”, navodi se u saopštenju.

Iz Plantaža je objašnjeno da je u tom slučaju poslodavac dužan da svakom zaposlenom, sa izuzetkom članova menadžmenta na koje se ne odnosi kolektivni ugovor, isplati otpremninu od 24 prosječne mjesečne neto zarade, a zaposlenom sa invaliditetom čija je invalidnost prouzrokovana povredom na radu, 36 prosječnih mjesečnih neto zarada, i još po 800 eura za svaku punu godinu rada u Plantažama ili ukoliko je povoljnije za zaposlenog njegova prosječna zarada.

“Za svaki mjesec započete godine zaposlenom pripada otpremnina u iznosu dvanaestine naknade od pune godine staža kod poslodavca. Novina u odnosu na prethodni kolektivni ugovor Plantaža je stipendiranje dvoje djece, na redovnom školovanju, zaposlenog koji je preminuo usljed povreda na radu”, navodi se u saopštenju.

Za plaćeno odsustvo je, kako se dodaje, u pojedinim slučajevima predviđen veći broj dana, gdje kompanija pokazuje društvenu odgovornost ili brigu o zaposlenima i njihovim privatnim problemima.

“Kompanija je posebno ponosna na odredbu kolektivnog ugovora koja predviđa novčanu naknadu za svako novorođeno dijete zaposlenih, gdje preduzeće poklanja pažnju nataliteta zaposlenih, odnosno crnogorskog društva u cjelini”, smatraju u Plantažama.

Mihailo Vukotić kazao je da je taj ugovor obezbijedio prava zaposlenima u znatno kvalitetnijem obimu u odnosu na prethodni i predstavlja kvalitetnu zaštitu interesa naročito u eventualnom slučaju privatizacije.

“Pregovorima i konačnim potpisivanjem ugovora pokazali smo jedinstvo i harmoniju izgrađenu na relaciji vlasnici kompanije - menadžment - zaposleni, jer smo jedinstveno došli do najboljih rješenja u zaštiti interesa svih zaposlenih”, naveo je Mihailo Vukotić.

Veselin Vukotić je kazao da je i u tom slučaju država kao vlasnik pokazala human odnos prema potrebama zaposlenih uvažavajući korporativnu kulturu kompanije, izgrađenu višedecenijskim radom generacija vizionara i pregaoca Plantaža.

"Ugovorom je iskazan kvalitetan odnos kompanije prema zaposlenima i kao rijetko gdje uvažen je svaki socijalni momenat u životnom i radnom ciklusu svakog zaposlenog”, zaključio je Veselin Vukotić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније