Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

02. 03. 2017. 14:14   >>  13:49

TENDERSKA KOMISIJA

Privatizacija Montecarga transparentna

Postupak privatizacije preduzeća Montecargo sprovodi se na transparentan način, pri čemu su neistinite tvrdnje da javni poziv nije objavljen u međunarodnoj štampi i da je procedurom učinjen propust u vođenju tenderskog postupka, saopšteno je iz Tenderske komisije za privatizaciju.

 

Iz Tenderske komisije demantovali su pisanje Vijesti da se poljska grupacija OT Logistics jedina javila na tender za sticanje većinskog paketa akcija Montrecarga i kupovinu 30 odsto akcija Luke Bar, kao i da javni poziv nije objavljen u međunarodnoj štampi.

Neistinita je, kažu, tvrdnja da je procedurom učinjena velika greška, odnosno propust u vođenju tenderskog postupka, jer je navodno pojedinim kompanijama onemogućeno učešće na tenderu za kupovinu akcija Montecarga.

“Postupak privatizacije Montecarga sprovodi se na javan i transparentan način i u svemu je u skladu sa primjenjivim regulatornim okvirom, uključujući i Zakon o privatizaciji i Uredbu o prodaji akcija i imovine putem javnog tendera koji takođe uvažavaju i međunarodne standarde, procedure i dobru praksu”, navodi se u reagovanju Tenderske komisije.

Vijesti su objavile da je rumunski konzorcijum Grampet, koji je 2009. godine bio učesnik na neuspjelom tenderu za privatizaciju preduzeća Montecargo, tražio od premijera Duška Markovića da poništi aktuelni tender za privatizaciju te državne kompanije, jer nije bio objavljen u međunarodnoj štampi.

Rumuni su u pismu Markoviću naveli da će u suprotnom biti prinuđeni da se zvanično obrate za pomoć nadležnim sudskim organima, kako bi ostvarili pravo na učešće na budućem tenderu.

Iz Tenderske komisije su naveli da je javni poziv, u skladu sa ustaljenom praksom, objavljen u domaćoj štampi i na internetu, kao i u međunarodnoj, odnosno The Financial Timesu 2. decembra. Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produžen je do 16. januara.

“Takođe, u skladu sa ustaljenom praksom, u cilju promocije ove investicione mogućnosti, javni poziv je putem Ministarstva vanjskih poslova upućen i svim ekonomskim odjeljenjima stranih diplomatskih predstavništava u Crnoj Gori i diplomatskim predstavništvima Crne Gore Gore u inostranstvu”, navodi se u saopštenju.

Iz Tenderske komisije su kazali da, ne samo da je procedura ispoštovana u potpunosti, već su preduzete i dodatne mjere i aktivnosti kako bi odziv na tender bio što bolji, jer je to u interesu Crne Gore i njenih građana.

“Imajući u vidu da je objava javnog poziva intenzivno promovisana i da predstavnici Montecarga i konzorcijuma Grampet iz Rumunije imaju dobre kontakte i komunikaciju, zaista je teško vjerovati da Grampet nije imao informaciju o tenderu, ako je želio da učestvuje”, rekli su iz Tenderske komisije.

Na tenderu su, kako se podsjeća, učestvovale dvije kompanije. U skladu sa uobičajenom praksom, svim učesnicima su obezbijeđene identične informacije i pristup sobi sa podacima, kao i sastanci sa menadžmentom kompanije.

“U dopisu čiji su izvodi objavljeni u dnevnom listu Vijesti insinuira se da posjeta predstavnika Luke Bar, Montecarga i Tenderske komisije poljskoj kompaniji OT Logistics sadrži ili podrazumijeva protivzakonite radnje ili da predstavlja lošu poslovnu praksu. Takve insinuacije su potpuno neosnovane”, naveli su iz Tenderske komisije.

Posjeta je, kako se dodaje, realizovana na osnovu prethodno iskazanog interesovanja te kompanije prije objavljivanja javnog poziva.

“Na poziv kompanije OT Logistics, predsjednik odbora direktora i izvršni direktor Luke Bar, predsjednici Montecarga i Tenderske komisije su posjetili kompaniju u maju prošle godine, dok je tender raspisan u oktobru”, navodi se u reagovanju.

To je, kako su objasnili, svuda u svijetu uobičajena i poželjna praksa u fazi promocije svakog projekta. U toj fazi, isključivo prije objavljivanja javnog poziva sprovode se aktivnosti na promociji projekta kao investicione prilike za potencijalne intestiore, u cilju podsticanja interesovanja investitora, što povećava i šanse za uspjeh projekta. Cilj posjete bio je procjena ozbiljnost i kapaciteta potencijalnog ponuđača, jer je dobra praksa da se tender obajvljuje nakon iskazivanja ozbiljnog interesovanja potencijalnih ponuđača.

“Iz toga je jasno da problem nema Tenderska komisija već onaj ko je uputio pismo i ko je neistinite tvrdnje objavio iz jednostavnog razloga što su sve one neosnovane, odnosno zato što činjenice potvrđuju upravo suprotno”, precizirali su iz Tenderske komisije.

Tenderska komisija za privatizaciju je, kako tvrde njeni predstavnici, iskreno posvećena transparentnosti i ostaje, kao i ranije, spremna da crnogorskoj i stranoj javnosti predoči sve relevantne procedure i postupke u skladu sa propisima i dobrim poslovnim običajima, i otvorena za sve konstruktivne sugestije.

“Međutim, rezolutno ćemo i ubuduće činjenicama odbacivati sve neistinite i zlonamjerne tvrdnje, bez obzira na izvor iz kojeg dolaze i sredstva i kanale kojima se plasiraju jer je cilj takvih postupaka nanošenje političke i finansijske štete Crnoj Gori i njenim građanima”, zaključuje se u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније