Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: P.R. [ Mina ]

15. 03. 2017. 16:21 >> 15:59
4

SEKULIĆ SAOPŠTILA

Ulazimo u fazu intenzivnog istraživanja nafte

Ugovorom o koncesiji za proizvodnju i istraživanje ugljovodinika, koji je danas potpisan sa kompanijom Energean Oil&Gas, ulazi se u fazu intenzivnog istraživanja i započinjanja procesa priprema za drugi tender, saopštila je ministar ekonomije Dragica Sekulić.

Sekulić, koja je u ime Vlade potpisala ugovor, kazala je da se njegovim potpisivanjem zvanično uspješno okončao prvi tender za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa iz crnogorskog primorja.

„Politika upravljanja ugljovodoničnim resursima u Crnoj Gori je osmišljena tako da obezbjeđuje maksimalne benefite za državu i ljude, a da se istovremeno održava suverenitet i kontrola nad resursom i unaprijeđuje i koriste nacionalna znanja“, rekla je Sekulić nakon potpisivanja ugovora u Vili Gorica.

Ona je kazala da današnjim završetkom prvog tendera i ulaskom u fazu intenzivnog istraživanja, počinje proces priprema za drugi tender koji bi trebalo da bude objavljen početkom 2019. godine, dovede nove kompanije i poveća šansu za otkrivanje komercijalnih ležišta ugljovodonika.

„Novim, danas potpisanim ugovorom sa kompanijom Energean i ranije potpisanim ugovorom sa kompanijama Eni i Novatek, uspješno smo završili jednu i započeli drugu fazu ovog projekta. Primarni zadatak druge faze, u koju smo već zakoračili, su nova istraživanja, a krajnji cilj je otkrivanje komercijalnih ležišta nafte i gasa, uz odgovorno upravljanje ovim neobnovljivim resursom“, navela je Sekulić.

Prema njenim riječima, država Crna Gora i njeni građani će napokon znati da li imaju taj resurs, a da po tom osnovu neće imati nikakve troškove.

„Sve to govori u prilog našem opredjeljenju ka odgovornom upravljanju resursima i prije nego što samo iskorišćavanje resursa počne“, kazala je Sekulić.

Ugovor je, kako je precizirala, identičan ugovoru potpisanom sa kompanijama Eni i Novatek u septembru prošle godine i sadrži iste specifičnosti koje nijesu bile dosadašnja praksa u Crnoj Gori.

„Koncesionari bankarskom garancijom pokrivaju 100 odsto vrijednosti radova tokom faze istraživanja. Njihova matična kompanija je takođe izdala garanciju kojom se pokriva bilo kakva eventualna šteta ili gubitak direktno uzrokovan njihovim aktivnostima u Crnoj Gori“, precizirala je Sekulić.

Energean će, kako je dodala, izdvajati sredstva od prve godine poslovanja koja će služiti isključivo za unaprijeđenje administrativnih kapaciteta i obrazovanje mladih, što će stvoriti uslove za otvaranje novih mogućnosti za njihovo zapošljavanje, kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta.

„Dugo smo pripremali ovaj projekat, trpeći kritike zbog dužine trajanja pripremnog procesa, ali nijesmo trčali nauštrb kvaliteta“, rekla je Sekulić.

Izvršni direktor Energean Grupe, Mathios Rigas, koji je u ime kompanije potpisao ugovor, kazao je da je danas značajan dan kada je u pitanju istraživanje i proizvodnja ugljovodonika.

„Završavamo jedan proces od prije tri godine kada smo došli u Crnu Goru i izrazili interesovanje za saradnju“, rekao je Rigas.

On je naveo da je cijena nafte u protekle tri godine zabilježila značajne promjene na tržištu, od 140 dolara pala je na 27 dolara, a sada je na nivou od 50 dolara.

„Ipak, nije se promijenila posvećenost naše kompanije za istraživanje i proizvodnju ugljovodnika u ovom regionu“, dodao je Rigas.

Energean je, kako je precizirao, kompanija koja u podmorju Grčke realizuje istraživanja zadnjih 35 godina bez ijednog incidenta ili problema, pri čemu rade u područjima koja su izuzetno ekološki osjetljiva.

„Naša posvećenost i ekspertiza su ovdje kako bi obezbijedili posebnu posvećenost prirodnih i ekoloških resursa u Crnoj Gori, ali i da donesemo investicije, tehnologije, radno iskustvo kada je u pitanju proizvodnja ugljovodonika kako bi stvorili radna mjesta u Crnoj Gori“, rekao je Rigas.

Kompanija ima skoro 500 zaposlenih, a ideja je da na taj put krenu i u Crnoj Gori.

„Ovdje smo u zemlji u kojoj osjećamo da će Vlada imati puno razumijevanje prema industriji koju planiramo da razvijemo. Naša dosadašnja saradnja je bila samo za pohvalu i nadamo se da će tako i ostati“, naveo je Rigas.

On je dodao da su tu da istraže podmorje i istražuju, sve u korist Crne Gore i njenih građana i nadaju se da će se taj odnos i dalje nastaviti.

Skupština je krajem decembra prošle godine usvojila odluku o dodjeli ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u primorju Crne Gore za dva bloka za grčku kompaniju Energean Oil&Gas.

Prethodno je Skupština, krajem juna, donijela odluku kojom je ugovor o koncesiji dodijeljen kompanijama Eni i Novatek za četiri bloka.

Usvajanjem odluke o dodjeli ugovora Energeanu, broj ugovora za istraživanje u crnogorskom podmorju povećava se na šest.

Ministarstvo ekonomije je 7. avgusta 2013. godine objavilo poziv za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za proizvodnju ugljovodonika u podmorju Crne Gore. Pozivom je određeno ukupno 13 blokova, kao i njihovih djelova, ukupne površine 3,1 hiljadu kilometara kvadratnih.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније