Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

17. 03. 2017. 15:28   >>  15:05 1

OSNOVNI SUD

Radnici Toščelika nezakonito otpušteni

Osnovni sud u Nikšiću je, u sporu bivših zaposlenih protiv Željezare Toščelik, presudio da su svih deset radnika tog preduzeća nezakonito otpušteni, odnosno da nijesu prekršili nijednu radnu obavezu, kao i da je disciplinski postupak vođen na nezakonit način.

Iz Ujedinjene reformske akcije (URA) su saopštili da je bivše radnike Željezare, kroz besplatnu pravnu pomoć koju im je ukazao taj pokret, zastupala advokatska kancelarija Terzić-Živković iz Podgorice.

“Sve je počelo pokretanjem disciplinskog postupka protiv radnika Željezare Toščelik koji su, nakon što su 16. aprila 2015. godine radili noćnu, a odmah 17. aprila jutarnju smjenu, odbili da istog dana ponovo rade i noćnu smjenu”, navodi se u saopštenju URA.

Da nije izolovan slučaj, kako su kazali, potvrđuje i podatak da su radnici, tokom vikenda, nerijetko radili i po 15 sati dnevno.

“I pored toga što je kompanija Tosčelik prije oko 20 dana primila pravosnažnu presudu, koja im nalaže da u roku od osam dana radnike vrati na posao, u saznanju smo da poslodavac ne poštuje odluku suda, zbog čega im prijete veoma ozbiljne zakonske kazne”, naveli su iz URA.

Iz URA su naveli da i pored tog konkretnog slučaja, kazne inspekcijskih organa potvrđuju raniju sumnju da investitor Demokratske partije socijalista (DPS), preduzeće Toščelik, posluje nezakonito.

“U obrazloženju presude se navodi da njihova radna mjesta u nikšićkoj Željezari podrazumijevaju ekstremne uslove rada, koji zahtijevaju veliku koncentraciju i fizički napor, dok im je radno vrijeme takvo da prva četiri dana sedmice rade noćnu, a nedeljom jutarnju smjenu, s tim što nerijetko, nakon treće smjene, na zahtjev poslodavca rade i prvu smjenu”, dodaje se u saopštenju.

Iz URA su rekli da su uslovi u kojima radnička klasa danas funkcioniše nehumani, kao i da država omogućuje poslodavcima da izrabljuju svoje zaposlene i koriste ih kao jeftinu radnu snagu, pod konstantnom prijetnjom da, ukoliko ne prihvataju takve uslove, mogu odmah ići kući.

“Drastičnim slabljenjem lijevih politika i uticaja sindikata, ali i prihvatanjem hladnokrvnog kapitalističkog sistema, radnička klasa ostala je žrtva distributivne i statusne nepravde. Odnosno, radnici su kolateralna šteta tranzicije, pljačkaške privatizacije i DPS-ove ekonomske politike”, naveli su iz URA.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније