Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 03. 2017. 13:34   >>  13:08 3

VUKSANOVIĆ O UGOVORU

DPS se odriče Luke Bar za osam miliona

Tenderska komisija, u pregovorima sa kupcem Luke Bar, postigla je sjajan napredak - poveća je mizernu cijenu za nekoliko eura po akciji, a obećane investicije su sa 17 smanjene na 14 miliona eura, saopštila je poslanik SDP-a, Draginja Vuksanović.

Podsjećamo, poljska kompanija OT Logistics, koja je zaključila pregovore sa Tenderskom komisijom za privatizaciju o kupovini akcija Luke Bar i Montecarga, obavezala se da u trogodišnjem periodu zadrži sve radnike, u potpunosti ispoštuje kolektivne ugovore kompanija i prava manjinskih akcionara.

Ukupan iznos obaveznih investicija u Luci Bar iznosiće 14 miliona eura.

"Tenderska komisija, na čijem je čelu Branko Vujović, izvršilac svih katastrofalnih crnogorskih privatizacija postigla je 'sjajan' napredak u pregovorima sa kupcem Luke Bar – povećala je mizernu cijenu za mizernih nekoliko eura po akciji, a obećane investicije su smanjene sa 17 na 14 miliona eura. Tako je to kad u pregovorima nemate nikoga da štiti državni interes. Predstavnik države i u ovom, kao i u drugim DPS privatizacijama, ne štiti državu nego kupca", ocijenila je Vuksanović.

Navodeći da je taj kupac "često neko iz samog vrha vlasti", ona je istakla da je, kako to biva u autokratijama, "logično da se štiti partijski, odnosno pojedinačni interes partijskog kupca, a ne državni".

"Za Luku Bar, koja je čisti monopol, odnosno svugdje u svijetu veoma profitabilna djelatnost, na Vujovićevom tenderu javlja se samo jedna firma. Nije ni čudo kada tender nije objavljen u međunarodnoj štampi, već samo u domaćoj – vjerovatno na nekom od DPS Pink medija. Ovo je obrazac dirigovanih privatizacija u kojima su prodavac i kupac ista kesa. Poštovani građani, DPS hoće da se Crna Gora odrekne vlasništva nad Lukom Bar za nekih osam miliona eura. Toliko je koštao motel kamp Zlatica, kojeg je Vlada kupila od jednog od svojih tajkuna, pošto mu je prethodno prodala isti objekat sa još dva renomirana hotela za četiri miliona. Sve sami vrhunski dometi DPS privatizacija, odnosno skandal za skandalom", podsjeća Vuksanović.

Istakla je da će izgradnjom autoputa značajno porasti vrijednost Luke Bar.

"Upravo je u tome suština – prodaj državno u bescijenje čime kupac (najčešće DPS pozajmljeno ime) čim stekne vlasništvo ostvari ogroman profit. To je ono kao Svetozar Marović, probudi se i shvati da je postao milioner. Država će da ulaže milijarde u puteve i željeznicu, a Luku ćemo da poklonimo za vrijednost jednog zapuštenog motela, kako bi poklonoprimac, a ne država, imala koristi i profit od Luke i državnih investicija", istakla je Vuksanović.

Ona ističe da je jasno da će biti otpuštanja radnika, iako se kupac ugovorom obavezao da "neće navodno otpuštati radnike u prve tri godine".

"Možda misle da radnici treba da žive, a njihova djeca da jedu još samo tri godine. Jasno je - biće otpuštanja, jer novog vlasnika ne interesuju radnici, građani ove države, već samo profit – naš novac koji će da iznose van zemlje. Neka nam izvršioci DPS poharnih privatizacija kažu od koje je to njihove privatizacije povećan broj radnika u kompaniji. Poslije njihovih privatizacija punjeni su samo biroi rada, socijalni i penzioni fondovi i ulice gdje su protestvovali otpušteni radnici. Podatak od 100.000 radnika koji su ostali bez posla zahvaljujući DPS ekonomiji i privatizacijama dovoljno govori", poručila je Vuksanović.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније