Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

22. 03. 2017. 17:53   >>  17:27

DIREKTORICA AMCHAM

Potrebne reforme radnog zakonodavstva

U Crnoj Gori su neophodne reforme zakonodavnog okvira u oblasti rada, a Zakon o radu trebalo bi da bude krovni akt koji propisuje odnose između poslodavaca i zaposlenih, ocijenila je predsjednica Američke privredne komore, Katarina Bulatović.

AmCham u Crnoj Gori organizovala je danas poslovni ručak sa ministrom rada i socijalnog staranja, Kemalom Purišićem, kome su prisustvovali članovi AmCham-a, pripadnici diplomatskog kora, predstavnici državne i lokalne uprave, kao i predstavnici međunarodnih organizacija. 

Kako se navodi u saopštenju AmCham-a, centralna tema poslovnog ručka odnosila se na aktuelne poslovne barijere iz oblasti rada, kao i na planove za izmjenu radnog zakonodavstva u cilju njihovog prevazilaženja. 

U tom smislu razgovarano je, kako je saopšteno, o planiranim aktivnostima Ministarstva u ovoj godini. 

Bulatović je istakla da su reforme zakonodavnog okvira u oblasti rada neophodne i neminovne.

"Zakon o radu bi trebalo da bude krovni akt koji propisuje odnose između poslodavaca i zaposlenih u Crnoj Gori sa kojim bi trebalo da budu usklađeni svi kolektivni ugovori i podzakonska akta", ocijenila je Bulatović.

Kako je kazala, njihove kompanije članice smatraju da bi postupak za utvrđivanje povrede radne obaveze trebalo značajno izmijeniti, kao i pojednostaviti definiciju pojma zarade. 

"Zastarjelost novčanih potraživanja bi trebalo da bude vremenski ograničena, kako bi se poslodavcima omogućila predvidljiva poslovna budućnost, a zaposlenima pravovremena realizacija potraživanja“, kazala je Bulatović. 

Ispred Američke ambasade u Crnoj Gori, gostima se obratio zamjenik šefa Misije, B. Biks Aliu, koji je prenio stavove Ambasade o značaju uređenosti tržišta rada za ekonomiju Crne Gore. 

"Zakoni u oblasti rada daju strukturu radnoj sredini, definišu odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, i, po potrebi, pružaju pravnu osnovu koja će objema stranama dati neophodne smjernice za razrješenje radnih sporova“, naveo je Aliu. 

On je dodao da su ti zakoni važni zbog toga što omogućavaju biznisu da svoje resurse usmjeri na produktivnost i profitabilnost, prije nego na rješavanje radnih sporova. 

Naglasio je značaj saradnje i komunikacije između privatnog sektora i države u cilju ostvarivanja napretka u oblasti tržišta rada.

U intervjuu između Bulatović i Purišića, ministar je odgovarao na pitanja od značaja za članstvo AmCham-a i ukupnu crnogorsku biznis zajednicu.

"Razgovarano je o eventualnom napretku u usvajanju novog Zakona o radu, kao i novim rješenjima koje bi isti trebalo da ponudi, ali i o novom Zakonu o strancima koji je u pripremi", saopšteno je iz AmCham-a.

Purišić je, kako se navodi, tokom intervjua kazao da je Akcionim planom za poglavlje 19 - Socijalna politika i zapošljavanje, Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i Programom rada Vlade Crne Gore, donošenje Zakona o radu planirano za IV kvartal 2017. godine.

To, objasnio je, podrazumijeva utvrđivanje Predloga zakona o radu od Vlade Crne Gore do kraja 2017. godine.

Purišić je naveo da je u toku usaglašavanje teksta Zakona o socijalnim partnerima, i da je neophodan konsenzus sva tri socijalna partnera u vezi sa predloženim zakonskim rješenjima.

U ovom trenutku ne mogu, prema njegovim riječima, predvidjeti kakav će biti konačan stav u vezi sa tim pitanjem.

"Od interesa za poslovnu zajednicu u Crnoj Gori jeste i najava ministra da će izradom novog Zakona o strancima poslovni ambijent u Crnoj Gori biti unaprijeđen s aspekta zapošljavanja stranaca u Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније