Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 06. 2013. 15:15   >>  16. 06. 2013. 16:14 5

NIJESU OBAVIJEŠTENI

N+ grupa:Tražićemo dug od 91,6 miliona

Ruska En plus grupa, kojoj podgorički Kombinat aluminijuma duguje 91,6 miliona eura, će u slučaju pokretanja stečajnog postupka biti među najvećim povjeriocima i svim zakonskim metodama će tražiti povraćaj novca, saopštili su njeni predstavnici.

Iz En plus grupe su kazali da će i banke u slučaju stečaja KAP-a imati pravo da traže povraćaj kredita, ukupno vrijednih oko 140 miliona eura, od čega su 102 miliona pokrivena državnim garancijama crnogorske Vlade.

„Takođe, havarijsko zaustavljanje KAP-a može da dovede od ozbiljnih havarija u energetskom sistemu Crne Gore“, upozorili su predstavnici En plus grupe.

 

 

Oni tvrde da je crnogorsko Ministarstvo finansija dostavilo podgoričkom Privrednom sudu zahtjev za pokretanje procedure stečaja u KAP-u, a da o tome nije obavijestilo En plus grupu, kao krupnog akcionara, niti rudovodstvo fabrike.

“Kao osnov za takav zahtjev poslužio je dug KAP-a prema Ministarstvu finansija od 24,4 miliona EUR. Taj dug je nastao kao posljedica izmirivanja i plaćanja tog iznosa iz budžeta Crne Gore u proljeće prošle godine Dojče banci, po osnovu državne garancije“, objasnili su iz En plus grupe.

Ročište po zahtjevu Ministarstva finansija je zakazano 16. jul. Do tada će stečajna uprava imati zadatak da obavi kontrolnu i nadzornu funkciju nad imovinom i novčanim tokovima.

Iz En plus grupe su naveli da je predstavnik Vlade u Bordu direktora KAP-a, Nebojša Dožić, u petak dostavio rukovodstvu fabrike rješenje Suda koji kao mjeru obezbjeđenja, u periodu razmatranja zahtjeva, imenuje Veselina Perišića za spoljnjeg upravnika.

U nadležnosti Perišića, u skladu sa rješenjem Suda, spadaju, između ostalog, usaglašavanje i utvrđivanje svih finansijskih operacija fabrike, uključujući i plaćanja za isporuke sirovina.

„En plus grupa skreće pažnju na odsustvo iskustva Perišića u aluminijskoj industriji, kao i na sve rizike havarijskog zaustavljanja KAP-a, koji iz toga proizilaze“, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici En plus grupe su kazali da računaju na Perišićevo operativno usaglašavanje u dijelu neophodnih plaćanja za kupovinu sirovina potrebnih za obezbjeđenje ciklusa proizvodnje, imajući u vidu neprekidan proces proizvodnje, kao i neznatne količine rezervi sirovina u fabrici.

„Prekid u isporukama sirovina zbog neblagovremenog plaćanja, bez sumnje, će dovesti do havarijskog zaustavljanja fabrike. U tom slučaju će krivicu za finansijske, socijalne i ekološke posljedice zaustavljanja KAP-a u potpunosti snositi Perišić, kao i inicijator stečaja“, poručili su iz En plus grupe.

Podgorički Privredni sud pokrenuo je u petak postupak za ispitivanje razloga za pokretanje stečaja u KAP-u. Zahtjev za uvođenje stečaja u kompaniju podnijelo je Ministarstvo finansija, dok je Privredni sud za privremenog stečajnog upravnika imenovao Veselina Perišića, kako bi se zaštitila imovina preduzeća i kontrolisali tokovi plaćanja do konačne odluke 16. jula, kada će se znati da li će stečajni postupak biti pokrenut ili ne.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније