Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

23. 03. 2017. 15:13 >> 14:48

OTVOREN BIZNIS KARAVAN

U direktnoj komunikaciji otkloniti barijere

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić otvorila je danas u Bijelom Polju Biznis karavan, čiji je cilj da ponudi konkretne mogućnosti za unapređenje poslovnog ambijenta, aktiviranje malih i srednjih preduzeća, te privlačenje novih investicija, smanjenje stope nezaposlenosti i podizanje i prevazlaženje regionalnih socio-ekonomskih razlika.

"Prioritet Ministarstva ekonomije su privrednici i nove investicije, zato će njegove aktivnosti biti između ostalog usmjerene na pružanju pomoći privrednicima koji nailaze na eventualne barijere ili druge vrste prepreka u svom poslu.S druge strane ,kroz razgovor sa njima, bilo je očigledno da mnogi od njih nijesu upoznati sa mogućnostima podrške koje nudi resorno ministarsto", istakla je, otvarajući Biznis karavan, Sekulić.

Ministarstvo ekonomije realizuje devet programa podrške i oni se uglavnom odnose na različiite finasijske pomoći i olakšice, koje se odnose na direktno finasiranje djela obaveza, ali i na smanjenje obaveza koje privrednici imaju prema državi. Većina programa zasniva se na finansijskoj podršci investitorima, odnosno preduzetnicima, malim i srednjim preduzećima, koja se realizuje po principu subvencija, refundacije dijela sredstava ili oslobađanja, odnosno smanjenja naknada i poreza – u zavisnosti od samog programa.

"Namjera Biznis karavana je da se u jednoj živoj komunikaciji privrednici u svim opštinama upoznaju sa mogućnostima koje im ministarstvo nudi, kao i da se čuje mišljenje privrednika šta u toj ponudi treba mijenjati da bi ona bila uspješnija", istakla je ministrka ekonomije.

Ona je pojasnila da Biznis karavan nije ništa drugo no karavan dobrih poslovnih prilika koje će se prezentovati privrednicima u crnogorskim opštinama.

Uredbom o podsticanju direktnih investicija stvaraju se uslovi za povoljniji poslovni ambijent, koji će, podsticanjem domaćih i stranih investicija u svim područjima Crne Gore, doprinijeti povećanju konkurentnosti i izvoznog potencijala industrije, uvođenjem novih tehnologija i znanja, i omogućiti otvaranje novih radnih mjesta. Investitori koji realizuju investicione projekte, kojima se obezbjeđuje otvaranje novih radnih mjesta i doprinosi privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore, mogu biti korisnici finasijskih podsticaja koji se dodjeljuju odlukom Vlade Crne Gore o dodjeli sredstava za podsticanje direktnih investicija, rečeno je na prezentaciji Biznis karavana u Biejlom Polju .

Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić, naglasio je da je ekonomija na sjeveru države značajno zaustavljena nakon tranzicije koja, u nekom vidu, još uvijek traje.

"U takvim okolnostima sve su izraženija nastojanja da se omogući što povoljniji privredni i sveukupni ambijent koji bi privukao investitore. Bjelopoljska lokalna uprava je proteklih godina sama i uz pomoć države ostvarila veoma obimne investicione cikluse, kada su realizovani su brojni kapitalni infrastrukturni projekti. No, iako se radilo o projektima koji su izmijenili poslovni i sveukupni izgled Bijelog Polja, izostale su očekivane investicije, što je donijelo veliku stopu nezaposlenosti, kako na sjeveru tako i u Bijelom Polju", saopštio je Žurić.

Da bi se takvo stanje prevazišlo, prema njegopvim riječima, potrebna je podrška privrednika, koji treba da pozitivno reaguju na sveobuhvatniji set lokalnih mjera podsticaja i onih koje nudi država.

"Mnoge barijere na koje su investitori nailazili su otklonjene, mnoge od njih nijesu u nadležnosti lokalne uprave, već drugih privrednih subjekata koji takođe treba da prate potrebe privrednika", smatra Žurić.

On je istakao da će lokalna uprava nastaviti da jača sveukupnu infrastukturu u koju se godišnje uloži preko 20 miliona eura.

"Aktivnosti na poboljšanju infrastukture pratile su i one vezane za administraciju, pa se tako Bijelo Polje nalazi U donjem djelu ljestvice lokalnih zajednica u Crnoj Gori kada je riječ o dažbinama prema privredi i građanima", kazao je prdsejednik Opštine Bijelo Polje.

On je podsjetio da su proglašene četiri atipične biznis zone koje su već daju određene rezultate.

"Jedna od veoma značajnih fabrika na tom području već je počela sa radom, dok se početak rada u dvije takođe veoma bitne fabrike očekuje tokom narednih mjeseci. U njima će zaposlenje naći oko 300 radnika, a biće mogućnosti za saradnju sa mnogim kooperantima. Početkom aprila, na prostoru nekadašnjeg “Vunka”, petnaestak lokalnih privrednika će nakon segmentacije nekadašnjeg kombinata pokrenuti sopstveni biznis, koji će takođe omogućiti nova radna mjesta", kazao je Žurić, podsjećajući da je svemu ovome značajan doprinos dala država .

Ministarstvo ekonomije je pokrenulo Biznis karavan uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније