Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj.

24. 03. 2017. 13:17 >> 12:51

PENZIONERI KAP-A

Ročište u ponedjeljak u Osnovnom sudu

Ročište po tužbi dijela bivših radnika Kombinata aluminijuma (KAP), zbog nerealizacije zakona o isplati njihovih otpremnina, biće održano u ponedjeljak u Osnovnom sudu.

 

Predstavnik penzionera, Nikola Raković, kazao je agenciji Mina-business da je to prvo ročište, po tužbi radnika koja je podnijeta sredinom prošle godine.

“Pošto Vlada nije ispoštovala Zakon o izmirenju obaveza prema bivšim radnicima, koji su zbog stečaja penzionisani po povlaštenim uslovima, to je predato Sudu. Druga grupa penzionera ima ročište u četvrtak”, precizirao je Raković.

Penzioneri KAP-a su u otvorenom pismu premijeru Dušku Markoviću kazali da taj zakon od početka prate neosnovane montirane dileme, nedoumice i nedorečenosti, kada je Vlada u pitanju.

Oni su pozvali Markovića da ispuni obećano, jer im je saopštio da je pravni put realizacije zakona da se oformi komisija sastavljena od predstavnika Vlade i penzionera.

“Vaše izrečene konstatacije navodimo osmi put: da se naš novac u visini od 5,45 miliona eura nalazi na posebnom računu, da se zakon odnosi na socijalni program iz 2009. godine u visini od šest do 14 hiljada eura, da će isplata naših otpremnina biti realizovana do kraja februara i da zakon ne treba da ide u Skupštinu poslije otklonjenih dilema”, navodi se u pismu Markoviću.

Penzioneri su rekli da su Vladini predstavnici u radnoj grupi bili neodgovorni i neozbiljni.

“Sjednica koja je trebalo da se održi sredinom januara, održana je 27. februara, dan prije vašeg obećanja da se isplate otpremnine”, dodaje se u pismu.

Iz Vlade su ranije saopštili da je zakon nesprovodiv, jer je, iako se poziva na socijalni program KAP-a, u koliziji s njim, s obzirom na to da ne predviđa isplatu otpremnina penzionerima.

Iz Vlade su ranije naveli i da je zakon diskriminatorski, jer iste uslove ne daje i ostalim radnicima čija su privatizovana preduzeća završila u stečaju.

Nakon toga, dogovoreno je da će Vlada formirati radnu grupu koja će raditi na izmjenama Zakona kako bi se omogućila primjena tog akta.

Sporni zakon je usvojen u julu 2015. kao lex specialis, a potrebno je obezbijediti 5,4 miliona eura za 414 penzionera KAP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније