Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

24. 03. 2017. 15:23   >>  15:06

OD VELIKOG ZNAČAJA

Preko 25 miliona eura za kolektor u BP

Predsjednik Vlade Duško Marković započeo je danas dvodnevnu radnu posjetu Bijelom Polju. Premijer se sa ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutinom Simovićem, ministarkom ekonomije Dragicom Sekulić, te ministrom održivog razvoja i turizma Pavlom Radulovićem  i predsjednikom Odbora direktora Investiciono razvojnog fonda Zoranom Vukčevićem danas sastao sa predsjedniko Opštine Aleksandrom Žurićem.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović potom je sa predsjednikom Bijelog Polja obišao radove na izgradnji gradskog kolektora.

Predsjednik bjelopoljske Opštine Aleksandar Žurić saopštio je da kolektor, čija je prva faza izgradnje počela prije nekoliko dana, podrazumijeva još dvije faze čime će biti obuhvaćeno cijelo gradsko područje. Prvu fazu izgradnje finasira Evropska komisija.

“U izgradnju kolektora biće uloženo preko 25 miliona eura. Ono što građanima ide u prilog, pored kvaliteta koji donosi kolektor sam po sebi, je da njegova izgradnja neće opterećivati njihov budžet. Ovim i drugim aktivnostima lokalna samouprava usvaja prema utvrđenom planu standarde koje nameće budući status u Evropskoj uniji,” kazao je Žurić.

Ministar održivog razvoja i turizma istakao je da Bijelo Polje, na osnovu onoga što se proteklih godina realizovalo i što se planira ostvariti u narednom periodu, pokazuje da je s pravom regionalni centar u ovom djelu države.

Radulović je potom istakao značaj uređenosti jedne sredine, koja iako pripada komunalnoj sferi, ima ogroman značaj za ekonomski razvoj svake sredine. Crna Gora nije prepoznata po razvijenoj industriji, ali zato teži razvoju malih i srednjih preduzeća i podizanju nivoa usluga na zavidan nivo. U tom kontekstu treba tražiti značaj budućeg kolektora u Bijelom Polju.

“Treba samo pogledati kako danas izgleda Lim i koliko je ispusta dovedeno na samu njegovu obalu. Bez čiste rijeke ,uređenih obala I kvalitetno kontrolisanih atmosferskih i otpadnih voda teško da nešto može biti od luksuznih naselja ,kojim otvranje planine Bjelasice sa ove strane , daje veliku šansu”, ocijenio je Radulović.

On je naveo da su u tom cilju pri kraju i trajna rješenja za definisanje trajne deponije, kako bi se na propisan način tretirao otpad s ovih prostora, te da je pokrenuta priča i o izgradnji reciklažnog centra.

Osvrćući se na turističke potencijale Bijelog Polja, Radulović je istakao značaj skore izgradnje puta i žičare prema Đalovića pećini, jer bez dobre infrastukture nema ni prave valorizacije tog turističkog dragulja .

“Paralelno sa izgradnjom puta biće položen i desetkilovoltni kabal koji će se kasnije priključiti na novu trafostanicu koja će opskrbiti potrebe objekta”, naglasio je Radulović.

Ministar održivog razvoja i turizma je podsjetio na činjenicu da je proteklih godina istrašeno preko 16 kilometara pećine, te da je otkriveno desetak galerija koje nezaostaju najljepšim do sada otkrivenim pećinama.

“Sa otvaranjem planine Bjelasice stvoriće se sinergija koja će Bijelom Polju dati šansu da postane značajno mjesto na turističkoj karti Crne Gore”, zaključio je Radulović.

Tokom današnjeg sastanka dogoveran je izgradnja na mjestu sadašnje Osnovne škole “Dušan Korać”, nova obrazovna ustanova koja će zadovoljiti potrebe učenika iz više gradskih naselja.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније