Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavila R.B. ]

24. 03. 2017. 23:20 >> 22:57

U 2016.

Operatori uložili preko 116 miliona

Operatori na crnogorskom tržištu su u prošloj godini uložili preko 116 miliona eura, što je najveći obim investicija u elektronske komunikacije u Crnoj Gori u toku jedne godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

Iz EKIP-a su kazali da je u prošloj godini najviše investirano u mobilne mreže - 51 milion eura, što je skoro tri puta više u odnosu na 2015. godinu, kada je u mobilne mreže investirano 14 miliona eura. 

“U usluge distribucije audiovizuelnih medijskih sadržaja investirano je 22 miliona eura, u internet servise preko 20 miliona eura i fiksnu telefoniju oko 12 miliona”, navodi se u saopštenju. 

Poređenja radi, u crnogorsko tržište elektronskih komunikacija u 2015. godini operatori su uložili 51 milion eura, odnosno 21,69 odsto prihoda ostvarenog u sektoru elektronskih komunikacija. 

“Nakon prispjeća podataka o prihodima u sektoru elektronskih komunikacija za prošlu godinu, Agencija će izvijestiti o procentualnom učešću investicija u ukupnim prihodima sektora elektronskih komunikacija”, dodaje se u saopštenju. 

Agencija smatra da će Crna Gora po tom parametru zadržati vodeću poziciju u regionu, kao i 2015. godine, kada je taj odnos u Crnoj Gori bio 21,69 odsto. 

“U zemljama regiona taj parametar je značajno ispod 20 odsto, na primjer u Bosni i Hercegovini (BiH) iznosi 14,34 odsto, a u Srbiji 17,8 odsto, kao i u Evropskoj uniji (EU) gdje procenat ukupnih investicija u ukupnim prihodima iz oblasti elektronskih komunikacija iznosi 12 odsto”, precizirali su iz EKIP-a.

U toku prošle godine završen i postupak javnog nadmetanja za dodjelu odobrenja za korišćenje radio-frekvencija iz opsega 800 megaherca (MHz), 900 MHz, 1800 MHz, 2 GHz i 2,6 GHz za realizaciju javnih mobilnih elektronskih komunikacionih mreža. 

“Na osnovu tog postupka su izdata odobrenja za korišćenje radio-frekvencija na period od 15 godina. Operatori su, nakon sprovedenog postupka javnog nadmetanja, na ime jednokratne naknade za korišćenje radio frekvencija uplatili u budžet Crne Gore 50,65 miliona EUR”, rekli su iz EKIP-a i dodali da taj iznos nije uračunat u navedene investicije.

Prema najavama operatori će i u ovoj godini nastaviti sa značajnim investicijama u poboljšanje elektronskih komunikacionih mreža i usluga. Planirano je da ulože preko 50 miliona eura. 

“Ulaganja će se najvećim dijelom odnositi na radio pristup mobilnih mreža četvrte generacije (4G) i pristup fiksnim mrežama baziran na kablovima sa optičkim vlaknima (FTTx). Na taj način će korisnicima biti omogućen pristup internetu na većoj teritoriji i po još većim brzinama”, dodaje se u saopštenju.

Tako velika ulaganja operatora potvrda su razvijenog i predvidivog regulatornog okvira u oblasti elektronskih komunikacija i povoljnog ambijenta za ulaganje i razvoj infratsukture, novih tehnologija i servisa od strane operatora elektronskih komunikacija. 

“Sredstva uložena u razvoj mreža i primjenu novih tehnologija čine osnovu za pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga uz njihovu dostupnost na cijeloj teritoriji Crne Gore. Očekujemo da će od ovako velikog obima investicija cjelokupno crnogorsko društvo osjetiti puno benefita u narednom periodu”, zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније