Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

15. 06. 2013. 18:19   >>  19:49 5

MINISTAR IVANOVIĆ

VIDEO: Revitalizacija proizvodnje duvana

U utorak će biti potpisan ugovor o privatizaciji ili djelimičnoj dokapitalizaciji Novog duvanskog kombinata Podgorica, kroz izgradnju fabrike, sa konzorcijumom koji čine Partner kompani iz Danilovgrada, užički Primat i budvanski Jaz Express, po cijeni od 7 miliona i 100 hiljada eura, saopštio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

On je, na današnjoj pres-konferenciji kazao da su aktivnosti Ministarstva usmjerene upravo na oporavak proizvodnje duvana u Crnoj Gori i namjeri da se povežu primarna proizvodnja i prerada, izrazivši uvjerenje da možemo oporaviti proizvodnju duvana u Crnoj Gori.

„Cilj nam je da oporavimo proizvodnju duvana i sve naše mjere nijesu usmjerene prvenstveno na privatizaciju kombinata, nego na oporavak proizvodnje duvana. To je interes velikog broja porodica koje, prema našim saznanjima, imaju ozbiljnu namjeru da se vrate porodičnoj tradiciji“, rekao je Ivanović.

On je kazao da izgradnja nove fabrike ima velike socijalne,  ekonomske i razvojne posljedice, ali i uticaj na saldo uvoza i izvoza.

Ivanović smatra da sada treba stvarati uslove da gradnja nove fabrike počne što prije, kako bi se obavilo preseljenje dijela opreme iz postojećeg DKP u stečaju.

U Zeti 200 odsto više žita

Ivanović je saopštio i da će Ministarstvo, u narednom periodu, između ostalog, raditi na povećavanju zasada žitarica, povećavanju kvaliteta i kvantiteta meda, nastaviti sa projektima za dugoročni razvoj maslinarstva, a obećao je i redovnu i bržu realizaciju mjera iz agrobudžeta.

„Našli smo način da obezbijedimo novac za troškove goriva za mehanizaciju, koja bi trebalo da se stavi u funkciju novih zasada. U Zeti bi na taj način mogli da površine pod zasadima povećamo 200 odsto“, poručio je Ivanović.

U cilju razvoja sektora maslinarstva, kako je dodao, ministarstvo je obezbijedilo pet stipendija za stručno usavršavanje u Španiji. Naveo je i da je otvoren put da naši maslinari mogu da apliciraju za bespovratna sredstva.

Doprinos kvalitetu pčelarenja

Ministar je kazao kako je Ministarstvo, u saradnji sa Nacionalnim savezom pčelara, nabavilo mašinu koja se koristi za izradu saća i preradu voska, čime se sprječava odliv oko 30.000 eura godišnje.

Predsjednik Saveza Radule Miljanić zahvalio je Ministarstvu na ovoj donaciji, koja će, kako je rekao, od pomenute novčane uštede, mnogo više doprinijeti kvalitetu pčelarenja u Crnoj Gori. Podsjetio je da su domaći pčelari do sada vosak prerađivali u zemljama okruženja, prije svega Srbiji, gdje su dobijali satne osnove lošeg kvaliteta.

Ivanović je najavio da će Ministarstvo uskoro objaviti javni poziv za pružanje podrške razvoju seoskog turizma, što bi trebalo da doprinese realizaciji postavljenih ciljeva, koji se odnose na edukaciju poljoprivrednih proizvođača i povećanje spektra njihovih aktivnosti.

On je, osvrnuvši se na realizaciju agrobudžeta, naveo da su isplaćene sve obaveze prema onima koji su koristili mjere organske proizvodnje iz prethodne godine.

„Premije se isplaćuju po dinamici koja je brža nego u prethodnim godinama. To su premije za mlijeko, u stočarstvu, za nabavku sjemena za vještačko osjemenjavanje, klanične i premije za katune, kao i interventne nabavke stočne hrane“, kazao je Ivanović.

Bio u pravu – veća proizvodnja mlijeka

Ministar poljoprivrede je saopštio da proizvodnja mlijeka u Crnoj Gori konstantno bilježi rast. Proizvodnja mlijeka je u maju porasla četiri odsto u odnosu na isti period prošle godine, u aprilu 13 odsto, a u februaru 33 odsto.

»Konstantno se bilježi rast u proizvodnji, a povećan je i iznos isplaćenih premija. Cilj je da učinimo da proizvodnja mlijeka bude konkurentna u Crnoj Gori«, poručio je. To je ministru dovoljan pokazatelj ko je bio u pravu u slučaju protesta proizvođača mlijeka zbog otkupne cijene.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније