Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

28. 03. 2017. 19:46 >> 19:20
1

DO 41 GODINU

HE Piva proizvela 30,98 miliona MWh

Hidroelektrana (HE) Piva, koja danas obilježava 41 godinu rada, proizvela je do sada 30,98 miliona megavat sati (MWh) električne energije.

Iz Elektroprivrede (EPCG) je saopšteno da je HE Piva prošle godine proizvela 792,46 gigavat sati (GWh) električne energije, odnosno 26,2 odsto od ukupne proizvodnje elektrana, a ove godine, zaključno sa ponedjeljkom, 109,8 GWh. 

"Maksimalna mjesečna proizvodnja od 230,7 GWh ostvarena je decembra 2010. godine, a ta godina je i godina u kojoj je ostvarena i maksimalna godišnja proizvodnja od 1,29 hiljada GWh“, navodi se u saopštenju. 

Krajem aprila, kako se dodaje, počinje realizacija najvažnijeg projekta ove godine za tu hidroelektranu. 

"Radi se o kapitalnom remontu na agregatu A1. Vrijednost projekta je 2,1 milion eura, a planirano je da se projekat realizuje u narednih šest mjeseci“, rekli su iz EPCG. 

HE Piva sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem, urađenim ispod površine zemlje, predstavlja svjetski arhitektonski kuriozitet. 

"Konstruktivna visina betonske brane je 220 metara, dok je dužina luka na kruni 268,6 metara, a dužina luka u nivou korita 40 metara. Debljina brane u osnovi je 36 metara, a na vrhu oko 4,5 metara. Smještena u planinskom masivu na sjeverozapadu Crne Gore, brana se sa lijeve strane oslanja na Vučevo, a sa desne na Pivsku planinu“, kazali su iz EPCG. 

Gradnja HE Piva trajala je deset godina, na čemu je bila angažovana gotovo kompletna građevinska operativa ondašnje Jugoslavije.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније