Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

29. 03. 2017. 19:45 >> 21:30

DOŽIĆ O KAP-U

Situacija bolja, uloženo 10 miliona

Glavni menadžer u KAP-u Nebojša Dožić kazao je da je situacija u Podgoričkom Kombinatu aluminijuma od kada ga je preuzeo nikšićki Uniprom mnogo bolja nego ranije, jer je investirano preko deset miliona eura u opremu, ljude i nove ćelije. Na skupu posvećenom metalskoj industriji u Crnoj Gori koji je održan u Privrednoj komori saopšteno je i da je ona potencijal koji se mora kvalitentnije i bolje iskoristiti, te da smo na pravom putu da to i uradimo.

Otkad je nikšićki Uniprom sredinom jula 2014. preuzeo KAP, situacija je bolja, kaže Glavni menadžer u aluminijumskoj kompaniji Nebojša Dožić, dodajući,da je za nepune tri godine uloženo mnogo.

"Nekoliko godina prije toga u KAP-u ništa nije rađeno, situacija je bila vrlo loša, a od tada do danas napravljeno je puno. Investirano je preko deset miliona eura u opremu, ljude i nove ćelije", istakao je Dožić.

Prošle godine u KAP-u je proizvedeno oko 39 hiljada tona tečnog metala aluminijuma. Plan za ovu godinu je oko 46 hiljada tona. U planu je i proizvodnja legura u formi malih ingota, investicija za trupce, povećanje kapaciteta. Prošle godine kompletnu energiju KAP je uvozio iz inostranstva, ovog mjeseca kaže Dožić, pola iz Crne Gore, pola iz inostranstva

"Kod naroda važi mišljenje da KAP potroši svu struju i da to za građane nije dobro. Navešću samo jedan podatak - ako KAP radi, troškovi za prenos će naredne godine biti godišnje nešto oko pet miliona eura, a ukoliko KAP ne radi to bi platili građani", objasnio je Dožić.

Da industrija metala ima perspektivu i da je riječ o sektoru koji je dominantan u crnogorskom izvozu, podsjećaju u PK. Tu prije svega misle na Uniprom kap i Nikšićku Željezaru.

"Čelik i aluminijum imaju budućnost u savremenom svijetu jer su nezamjenjivi metali. To su sektori koji mogu da se generišu mala i srednja preduzeća", naglasio je potpredsjednik PKCG Stanko Zloković. 

Iskustvo Slovenije u metalnoj industriji za primjer je, jer je ta zemlja prošle godine proizvela skoro 25 milijardi a izvezla 31 milijardu eura. Crna Gora smatraju mora izgraditi vlastiti model.

"Trebate da osigurate školski sistem i nađe načine da mladi u tim djelatnostima vide svoju perspektivu, jer ako ćete imat kadar i graditi taj dio industrije", kazao je predsjednik Privredne komore Slovenije i savjetnik u Željezatri "Štore Steel" Marjan Mačkošek.

Integrisanje metalske industrije u evropsko tržište neophodno je jer bez toga nema većih razvojnih iskoraka, saopšteno je na skupu posvećenom razvoju te grane industrije.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније