Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 03. 2017. 10:42   >>  10:22

SAOBRAĆAJNA MREŽA

PKCG: Osnov ekonomskog povezivanja

Odbor udruženja saobraćaja Privredne komore Crne Gore, na jučerašnjoj sjednici usvojio je Informaciju o poslovanju u ovoj oblasti za 2016. godinu, raspravljao o saobraćajnoj infrastrukturi kao osnovi za ekonomsko povezivanje u Regionu, a predstavljena je i medijska kampanja „Bezbjedno u autobusu“.

Sjednicu je vodio predsjednik Odbora Deda Đelović, a u radu su pored članova učestvovali potpredsjednik Privredne komore Stanko Zloković, generalna direktorica Direktorata za državne puteve mr Angelina Živković i generalni direktor Direktorata za drumski saobraćaj Dalibor Milošević, oboje iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Živković je, govoreći o saobraćajnoj infrastrukturi kao osnovi ekonomskog povezivanja regiona, istakla da je agenda saobraćajnog povezivanja Zapadnog Balkana otpočela sa Berlinskim procesom.

"Berlinskim procesom je utvrđena glavna saobraćajna mreža, potvrđena lista projekata na koridorima i usvojen paket reformskih mjera", podsjetila je ona.

Evropska unija je kroz investicioni okvir za Zapadni Balkan stavila na raspolaganje milijardu eura do 2020. godine, a na Bečkom samitu su Crnoj Gori odobreni grantovi od 20 miliona za željeznički sektor i 25 miliona za energetski.

"Do sada potpisani krediti za Zapadni Balkan iznose 2,5 milijardi eura, odobreni investicioni grantovi su 283 miliona eura, a kontribucija EU u okviru agende povezivanja je 183 miliona eura", rekla je Živković.

Jedan od identifikovanih projekata na glavnoj saobraćajnoj mreži u Crnoj Gori je modernizacija pruge Bar-Vrbnica. Riječ je o remontu gornjeg stroja, sanaciji tunela, mostova, signalizacije, koji će se sa 40 miliona eura finansirati iz granta i kredita Evropske investicione banke. Zatim se radi o radovima na auto-putu Bar-Boljare – dionicama Mateševo-Andrijevica i obilaznici oko Podgorice, a aplicirano je za 5,49 miliona WBIF grant sredstava za izradu idejnih projekata i elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, o čemu se odluka očekuje u maju 2017. Riječ je i o produžetku mediteranskog koridora, odnosno primorskoj varijanti Jadransko-jonskog autoputa za koju je dobijeno četiri miliona eura granta za izrade studija izvodljivosti.

Paket reformskih mjera u periodu 2016-2020. godine uključuje: otvaranje tržišta u oblasti željezničkog saobraćaja; definisanje okvira za implementaciju EU koridora za željeznički teretni saobraćaj – proširenje na Zapadni Balkan; bezbjednost na putevima (RSI/RSA); Inteligentni transportni sistemi (ITS) za Glavnu mrežu; planove održavanja i otpornosti/oporavka Glavne mreže i prekograničnu saradnju (BCB).

Članove Odbora interesovali su rekonstrukcija putnog pravca Nikšić-Foča-Sarajevo, izgradnja mosta Verige, kraka obilaznice oko Podgorice do Nikšićkih semafora, zatim kakvo rješenje je predviđeno za feribot liniju Bar-Bari, te su ukazali da se Jadranska magistrala mora posmatrati kao prioritet zbog turističke konkurentnosti.

Medijsku kampanju o bezbjednosti u saobraćaju sa fokusom na javni gradski prevoz predstavio je Dalibor Milošević.

Akcionim planom za implementaciju strategije poboljšanja bezbjednosti saobraćaja za 2017. godinu predviđena je izrada Plana medijskih nastupa i kampanja u cilju podizanja nivoa svijesti učesnika u saobraćaju. Realizacija kampanje čija će ciljna grupa biti putnici u javnom prevozu biće realizovana u drugom kvartalu 2017. godine. Glavni partneri na ovom projektu su Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Privredna komora Crne Gore, a podršku daje i Monte put.

Predsjednik Odbora Đelović pozvao je privrednike da podrže ovu kampanju i daju predloge za njeno unapređenje.

Saobraćaj kao privredna grana na osnovu prethodno analiziranih podataka je u porastu u svim vidovima osim u pomorskom saobraćaju, navodi se u Informaciji o poslovanju u ovoj oblasti za 2016. godinu.

Prosječan broj zaposlenih u sektoru saobraćaja je u 2016. godini porastao za 4,4 odsto u odnosu na 2015. godinu. U istom uporednom periodu prosječne bruto i neto zarade u sektoru saobraćaja porasle su za 16 eura.

Prevoz putnika u drumskom saobraćaju je porastao za 8 odsto, dok je promet robe veći za 10,9 odsto. U željezničkom saobraćaju je, upoređujući 2016. i 2015. godinu, promet putnika porastao za 3,9 odsto, a robe 41,2 odsto. Prevoz putnika u vazdušnom saobraćaju u istom uporednom periodu je veći za 12,9 odsto, a robe za 2,4 odsto. Pomorski saobraćaj posljednjih godina pokazuje negativne trendove, pa je u 2016. godini promet putnika manji 8,3 odsto, a robe za 20,5 odsto.

Tokom 2016. godine intenzivno se radilo na važnim infrastrukturnim projektima koji će značajno unaprijediti saobraćaj kao privrednu granu. Svakako je najvažnija izgradnja glavne dionice auto puta na kojoj se tokom prošle godine intenzivno radilo.

Investiciona ulaganja u infrastrukturu, kao i priliv stranog kapitala kroz privatizaciju privrednih društava značajno su doprinijeli unapređenju kvaliteta usluga u saobraćaju, zaključuje se u Informaciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније