Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

31. 03. 2017. 14:14 >> 13:49

PKCG

Privrednici da potpišu ugovore sa CEDIS-om

Privredna komora Crne Gore poziva sve privrednike koji do sada nijesu potpisali ugovore sa CEDIS-om da to urade, kako bi se stvorili preduslovio za praćenje efekata implemetacije Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijene za korišćenje prenosnog i ditributivnog sistema električne energije.

"Privredna komora Crne Gore je od kraja novembra prethodne godine vodila intenzivnu komunikaciju sa Regulatornom agencijom za energetiku, na temu Metodologije za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje prenosnog i distributivnog sistema električne energije", saopšteno je iz te institucije.

Aktivno učešće u naznačenim aktivnostima imali su i privrednici, konkretnim primjerima iz prakse, na sastancima koje je Komora organizovala.

"Kako je i najavljeno, puna primjena Metodologije počeće 1. aprila ove godine", kazali su predstavnici PKCG.

Do odgađanja početka primjene, koje je bilo propisano za 1. januar, došlo je upravo na inicijativu Komore, budući da je to smatrala neodrživim zbog nedostatka pojedinih podzakonskih akata, koja su u međuvremenu donesena.

"U odnosu na prvobitni tekst ovog Akta, koji je Agencija izradila u skladu sa obavezom koja joj je utvrđena Zakonom o energetici, naše zajedničko analiziranje efekata primjene uticalo je i da se pojedine odredbe izmijene, kako bi se primjena Metodologije učinila povoljnijom za privredna društva na koja se odnosi, a da se pri tome ne ugrozi njen cilj, očuvanje sigurnosti i kvaliteta elektroenergetskog sistema i snabdijevanja energijom", ocjenjuju iz Komore.

Kao rezultat navedenih razgovora i analiza Komore i Agencije, ocjenjuju, omogućeno je da se pored godišnjeg ugovaranja snage sa distributerom, može vršiti i ugovaranje na mjesečnom nivou, što vide posebno važnim za preduzeća čije je poslovanje sezonskog karaktera.

"Pored ovoga, opseg dozvoljenih odstupanja ugovorene snage je povećan u odnosu na predviđeni raspon, tako da će umjesto -10/+5 odsto biti -20/+10 odsto, što će olakšati primjenu propisa kroz planove koje daju privredna društva kroz ugovore", navodi se u saopštenju.

Oni napominju da će Privredna komora Crne Gore i Regulatorna Agencija za energetiku, nastaviti saradnju po pitanju praćenja primjene Metododlogije, kako bi se do kraja godine kroz praksu mogli cjelovito i realno sagledati efekti njene primjene i dodatno, po potrebi, izvršiti eventualna usklađivanja.

"Na ovaj način, smatramo da su se stekli uslovi za intenziviranje potpisivanja ugovora između CEDIS-a i privrednih društava/kupaca. Što prije budu potpisani ugovori, stvoriće se nužni preduslovi za praćenje efekata implementacije Metodologije. S tim u vezi, Privredna komora Crne Gore poziva sve one koji do sada nijesu potpisali ugovore sa CEDIS-om da to urade", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније