Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

07. 04. 2017. 20:33 >> 20:23
12

VERIGE

Vlada za most, stručnjaci za tunel

Vlada je juče usvojila inicijativu Monteputa za realizaciju mosta Verige u Bokokotorskom zalivu a novac i izvođač ovog projekta i obilaznice oko Tivta biće obezbijeđen kroz tendersku proceduru. O projektu vrijednom 155 miliona eura govori se više od deset godina, a dilema je bila da li graditi most ili podmorski tunel.

I dok ministar saobraćaja Osman Nurković tvrdi da se  idejnim rješenjem tunelskog prelaza i prethodnom studijom opravdanosti dokazalo da je varijante prelaska Bokokotorskim zalivom tunelom višestruko nepovoljnija  od izgradnje mosta, ekonomski analitičar Čedomir Radičević smatra da Vlada ne prati savremene tehnologije i da bi gradnja tunela bila jeftinija čak tri i po puta od gradnje mosta

Devet godina traje priča o potrebi gradnje mosta  Verige ili podvodnog tunela u Bokokotorskom zalivu, kojim bi se eliminisalo usko grlo brzog koridora.Vlada se odlučila za most, uprkos protivljenju brojnih NVO koje smatraju da bi to rješenje ugrozilo prirodnu sredinu i narušilo predivan krajolik. No za most novca nemamo pa je Vlada usvojila inicijativu Monteputa a izvodjač projekta i obilaznice oko Tivta biće obezbijedjen kroz medjunarodnu tendersku proceduru.

No kriticari ovog rjesenja tvrde suprotno. Jedan od njih je i Čedomir Radičević,koji kroz autorski rad „Tunel sa promjenom trase“, tvrdi da je tunel superiornije rješenje od mosta i traži javnu raspravu o tome. Smatra da Vlada ne prati nove tehnoligije i da je prilikom upoređivanja isplativosti, koristila stare modele gradnje podmorskog tunela.

Kao primjere Radičević navodi gradnju tri  tunela koji povezuju Njemačku i Dansku. No ministar Nurković tvrdi suprotno.

Država nema novca za izgradnju mosta vrijednog 155 miliona eura, s toga je formiran i stručni tim koji će se  tim pozabaviti.

Interesovanje kompanija je veliko tvrdi Nurković, no direktnog ugovora sa državom neće biti, shodno Zakonima Crne Gore i evropskim direktivama.

Zoran Leković, TVCG

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније