Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nataša Mitrović, TVCG

11. 04. 2017. 19:43   >>  19:46

GUVERNER CBCG PORUČIO9

Biće naplaćen najveći dio poreskog duga

Najveći dio poreskog duga dominantno će biti naplaćen, smatra guverner Centralne banke Radoje Žugić. Poručio je da bitno sačuvati široku poresku osnovu zbog održivosti fiskalne ekonomije, a model reprograma omogućava da se ono što je realno naplativo i naplati. Centrala banka danas obilježava dan te monetarne institucije, i tim povodom dodijeljene su godišnje nagrade za najbolji doktorski, magistarski i diplomski rad.

Za plaćenja poreskog duga na rate prijavilo se preko 5.000 poreskih dužnika, zvaničan je podatak Poreske uprave. Ukupna vrijednost je 185 miliona eura, koji će plaćati u mjesečnim ratama 5 godina. U CB ocjenjuju  da je to dobar način da se dug prema državi izmiri, ali i poveća konkurentnost i likvidnost crnogorske privrede.  

"Dešava se u svakom sistemu da imate nenaplaćenih carinskih i poreskih potraživanja - carinska su minimalna, poreska nešto veća, ali ovo je model da se ono što je realno naplativo naplati. Dominantno će se naplatiti najveći dio duga", kazao je Žugić. 

U Centralnoj banci, kaže Žugić, profesionalno analiziraju potencijalne reperkusije spajanja dvije najveće banke u Crnoj Gori - Crnogorske komercijalne i Sosiete Ženeral Montenegro banke. Prema tom pitanju odnijeće se, poručuje guvrener, krajnje odgovorno.

"Postopje naše analize koje treba da odgovore na pitanje da li je ta koncentracija na tržištu poželjna ili ne bankarska praksa . Sosiete ženeral definitivno odlazi s tržišta. Mi bismo više voljeli da ostane zasebni pravni entitet, ali ako to ne može, naći ćemo aspekte koji su najodrživiji za našu nadležnost koja se tiče stabilnosti monetarnog sistema", kazao je guverner CBCG.

Žugić podsjeća da će crnogorska ekonomija, prema procjenama Centralne banke, u ovoj godini najvjerovatnije jačati 3,6 odsto, zahvaljujući izgradnji autoputa i investicijama u turizmu i energetici, poljoprovredi.

Monetarna institucija koju predvodi Žugić danas obilježava svoj Dan, i tim povodom dodijeljene su godišnje nagrade za najbolji doktorski, magistarski i diplomski rad. Nagradu za doktorski rad dobila je Anja Mugoša, a za magistarski Jovan Radunović. Nagradu za diplomski rad dijele Milica Vukčević i Filip Ćirović.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније