Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

17. 04. 2017. 11:15 >> 10:55

IZMJENAMA ZAKONA

Bolji položaj potrošača već ove godine

U ovoj godinu Ministarstvo ekonomije će u saradnji sa Evropskom komisijom pripremiti i predložiti Vladi i Skupšiti izmjene i dopune Zakona o zaštiti potošača kojima će se dodatno ojačati položaj potrošača i doprinijeti da se na lakši i brži način ostvaruju njihova prava, kako kroz već postojeće, a sada dodatno poboljšane norme, tako i kroz potpuno nove odredbe koje propisuju Direktive EU, najavili su iz Ministarstva ekonomije.

Savjetu za zaštitu potrošača, u prva tri mjeseca ove godine, za pomoć, savjet ili pritužbu obratilo se oko 100 građana, što je značajno veći broj nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije. Kako su kazali, to govori o povećanju svijesti i interesovanja za potrošačka prava, kao i za moguće načine rješavanja sporova sa trgovcima,

"Najviše pitanja ili pritužbi odnosilo se na usluge od javnog interesa, odnosno one koje se odnose na struju, telefon, internet i kablovske operatore, ali i na nepravilno isticanje cijena i obavještenja na proizvodima", navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako se dodaje, određeni broj prigovora odnosio se i na neizdavanje računa ili izdavanje računa koji nijesu propisane sadržine, neisticanje obavještenja o mjestu i načinu podnošenja prigovora, a bilo je i prigovora po osnovu reklamacije proizvoda ili cijene, po osnovu prava na garanciju, prigovora za istekli rok upotrebe, saobraznost i garantni list.

Iz Ministarstva napominju da dobijeni prigovor ili infomraciju Savjet za zaštitu potrošača prosljeđuje Upravi za inspekcijske poslove na dalje postupanje.

"Djelovanje Savjeta, koji je formiran u okviru Ministarstva, podrazumijeva sprovođenje aktivnosti u cilju zaštite potrošača u skladu sa Zakonom, kao i dalje unaprijeđivanje pravnog sistema zaštite, revizija propisa, obrazovanje i informisanje potrošača", navode iz tog Vladinog resora.

Ministarstvo ekonomije je saopštilo da kao ključni nosilac politike zaštite potrošača, preduzima sveobuhvatne mjere za podizanje svijesti i informisanje potrošača o njihovim pravima, kao i o mehanizmima zaštite potrošačkih prava (ekonomskih interesa potrošača i od nebezbjednih proizvoda na tržištu).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније