Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M.Lj. [ Mina Business ]

18. 04. 2017. 14:41 >> 14:16

NBOCG

Za deset godina isplatili 11 milione za odštete

Nacionalni biro osiguravača Crne Gore (NBOCG) za deset godina postojanja je isplatio 2,77 hiljada odštetnih zahtjeva u iznosu od preko 11,5 miliona eura.

 

Izvršni direktor NBOCG, Boris Šaban, kazao je da je od osnivanja Biroa ukupno evidentirano 4,23 hiljade odštetnih zahtjeva.

“Do sada je realizovano plaćanje u više od 2,77 hiljada odštetnih zahtjeva u iznosu od preko 11,5 miliona eura. Kada smo počeli rad, naše obaveze za štete u 2007. godini su bile preko pet miliona eura, dok su na kraju prošle godine iznosile 1,2 miliona eura”, rekao je Šaban povodom obilježavanja deset godina postojanja.

 On je dodao da je to impozantan rezultat.

Šaban je naveo da će garantni Fond i borba protiv neosiguranih vozila sa njihovim partnerima u narednom periodu predstavljati značajan dio njihovih aktivnosti.

 On je podsjetio da je Biro osnovan 2. aprila 2007. godine odlukom Skupštine Udruženja, na kojoj je usvojen i potpisan ugovor o osnivanju Nacionalnog biroa. Prvu Skupštinu su činili predstavnici Lovćen, Montenegro i Magnat osiguranja. Birou su se ubrzo pridružili i Uniqa, Swiss i Delta osiguranje.

“Sve se ovo odigralo odmah nakon crnogorskog sticanja državne nezavisnosti, pa je tako Nacionalni biro u okviru nadležnosti preuzeo obavezu razmatranja i rješavanja šteta preuzetih od Udruženja osiguravača Srbije, nastalih od neosiguranih, nepoznatih i vozila osiguranih kod osiguranja koja su prestala da rade, kojih je u tom periodu bilo prilično veliki broj”, naveo je Šaban.

 Na početku rada, Sporazumom između Udruženja osiguravača Srbija, Nacionalnog biroa i Ministarstva finansija Crne Gore preuzeli su 410 odštetnih zahtjeva.

“Pored aktivnosti na domaćem tržištu u proteklih deset godina značajni napori su urađeni da NBOCG izbori ravnopravan status na međunarodnom planu sa ostalim nacionalnim udruženjima i međunarodnim organizacijama. Na Generalnoj skupštini Savjeta Biroa, održanoj u Dubrovniku 2011. godine primljeni su u punopavno članstvo Sistema zelene karte, a samo pet godina nakon toga dobijaju i mjesto u Upravnom odboru ove značajne međunarodne organizacije”, podsjetio je Šaban.

 Sve to govori da je crnogorsko tržište osiguranja za relativno kratak period postiglo visok stepen zrelosti koji je svakako prepoznat i od međunarodnih partnera.

“To je značajan jubilej i raduje me što mogu zaključiti da smo u punom kapacitetu ispunili svoju profesionalnu i društvenu ulogu. Naša branša je pokazala da je partner od povjerenja i da smo sposobni da izađemo u susret svim izazovima koje nam nameću savremeno poslovanje i tržište”, kazao je Šaban.

Predsjednik Skupštine NBOCG, Nebojša Šćekić, kazao je da je uloga Birao da bude institucija u kojoj će artikulisati njihove zajedničke intrerese, ali i institucija koja je garant sigurnosti ukupnog sektora osiguranja i u punom smislu garant ispunjenja njegove, značajne, društvene uloge.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније