Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

24. 04. 2017. 08:28   >>  08:01 1

MINISTARSTVO FINANSIJA

U maju o trećoj poreskoj stopi

Do sredine maja trebalo bi da bude poznato da li će niža stopa poreza na dodatu vrijednost (PDV) biti razdvojena na dvije - dodatno smanjenu, kojom bi bili oporezovani osnovni proizvodi za ishranu, i uvećanu, za ostale proizvode.


Pobjeda piše da će do tada biti poznato da li će se dodatno povećati akcize na cigarete, alkoholna i gazirana pića, porez na višak stambenog prostora i preispitana sadašnja poreska oslobođenja.

Iz Ministarstva finansija su, na pitanje koliko se i kada planira smanjenje stope za osnovne proizvode za ishranu i povećanje na ostale, odgovorili da trenutno ne mogu da saopšte koje će mjere biti prihvaćene.

“Sve mjere se razmatraju, pa trenutno ne možemo da preciziramo koje će biti prihvaćene, o kolikim iznosima je riječ, niti koji su rokovi za primjenu novih rješenja. Očekujemo da će fiskalna strategija biti pripremljena do sredine maja i upućena Vladi na razmatranje”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva.

Oni su dodali da će tek nakon usaglašavanja novih rješenja moći da govore o svim pojedinostima.

Trenutno se po nižoj stopi PDV-a oporezuju mlijeko, hljeb, mast, ulje i šećer, ljekovi, uključujući i one za upotrebu u veterini, osim onih koji se izdaju na teret Fonda za zdravstveno osiguranje.

Po nižoj stopi se oporezuju i ortotička i protetička sredstva, kao i medicinska sredstva koja se hirurški ugrađuju u organizam, osim onih koji se izdaju na teret Fonda, udžbenici i nastavna sredstva, knjige, monografske i serijske publikacije i usluge smještaja u hotelima, motelima, aparthotelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama.

Nižom stopom se oporezuju i voda za piće, osim flaširane, dnevna i periodična štampa, osim one koja u cjelini ili većim dijelom uključuje reklamne sadržaje, usluge javnog prevoza i higijene, pogrebne usluge i proizvodi povezani sa njima, autorska prava i usluge iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, ulaznice za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe, usluge upotrebe sportskih objekata u neprofitne svrhe, stočna hrana, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, sjeme za reprodukciju, sadni materijal i priplodna stoka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније