Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

24. 04. 2017. 15:30   >>  19:36 6

TENDERSKA KOMISIJA

Poništen tender za prodaju Luke Bar

Tenderska komisija za privatizaciju poništila je tender za prodaju 30 odsto akcija Luke Bar, saopštio ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, uz ocjenu da ponudom poljskog investitora "OT Logistics S.A.“, cilj privatizacije ne bi bio ostvaren "jer ponuda u ovom trenutku ne obezbjeđuje ono što su u državni interesi Crne Gore na ekonomskom, društvenom i bezbjednosnom planu", zadužio je Tendersku komisiju da proglasi neuspjelim javni tender za privatizaciju Luke.

U raspravi na Savjetu za privatizaciju zaključeno je da je dosadašnji tok procesa privatizacije bio transparentan i u skladu sa propisima, saopšteno je iz Vlade.
Posebno je apostrofiran kvalitetan socijalni program koji je zaposlenima u „Luci Bar“ A.D. Bar obezbijeđen ponudom.

"Ocijenjeno je, međutim, da će se završetkom obnove željezničke infrastrukture na pruzi Bar – Podgorica – Vrbnica i dalje kroz Republiku Srbiju, kao i gradnjom autoputa, steći povoljniji uslovi za bolju valorizacju Luke Bar kao jednog od ključnih strateških resursa Crne Gore", navodi se u saopštenju objavljenom nakon sjednice Savjeta za privatizaciju.

"Predloženi model privatizacije nije u interesu Crne Gore i njime se ne ostvaruju osnovni ciljevi privatizacije. Nakon cjelokupnog sagledavanja stanja, značaja i perspektive ovog subjekta, odlučili smo da se ne prodaje 30 odsto akcija, odnosno da se Luka Bar ne privatizuje, a samim tim se neće prodati ni akcije Montekarga jer je njihova kupovina uslovljena od kupca kupovinom akcija Luke Bar", kazao je na konferenciji za medije nakon sjednice ministar saobraćaja Osman Nurković.

Njegov stav kao ministra je, kako je rekao, da raspolažemo ozbiljnim razvojnim potencijalom, ne samo za Bar, već i za državu.

"I taj potencijal ne treba prodati po uslovima iz ponude koja je poznata široj javnosti. Razlozi za neprihvatanje ponude su između ostalog niska cijena, nejasan dalji plan razvoja, mogućnost da u kratkom roku OTL kupi preostalih 21 odsto akcija i postane većinski vlasnik, neriješena pitanja odnosa sa Barskom plovidbom i Marinom bar i još nekim subjektima i tako dalje", kazao je Nurković.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da ova odluka koju su donijeli ne znači saglasje sa onima koji su ovih dana od prethodnih nedjelja demonstrirali "uz disciplinu ćeranja investitora".

"Ova odluka takođe ne znači da je to poruka konzerviranja postojećeg stanja u Luci Bar, da smo zadovoljni sa kvalitetom usluga koje nudi Luka Bar, da smo zadovoljni konkurentnošću naše luke. Odluka definitivno znači čvrsto opredjeljenje Vlade Crne Gore da Luka Bar stvori pretpostavke za važnu transportnu rutu ne samo za balkanski region nego i za čitavu Evropu, zašto da ne? Ova odluka takođe znači da čvrsta opredijeljenost da povećamo konkurentnost naše luke i da stvorimo pretpostavke ne samo da zadržimo zaposlene već za kreiranje novih radnih mjesta kroz psotojeće kapacitete Luke Bar i kroz kreiranje novih sadržaja", kazao je Simović.

Simović je naglasio da će pitanje privatizacije ostati apsolutni prioritet na agendi Vlade u narednom periodu.

Kompanija „OT Logistics S.A.“ ponudila je 8.520.000 eura za 30 odsto akcija Luke, Obavezni investicioni program za period od 3 godine u iznosu 14 miliona koji uključuje radove na gatu Volujica i izgradnju novih silosa, kao i socijalni program koji podrazumijeva povećanje najniže cijene rada sa sadašnjih 90 na 140 eura, zadržavanje svih odredaba sadašnjeg Kolektivnog ugovora i postojećeg broja zaposlenih u naredne tri godine.

Prilog: Kristina Pavićević

Neuspjelom proglašena i prodaja 51% akcija Montekarga

Kako je saopšteno sa sjednice Savjeta za privatizaciju, sa istim zaključkom, da ponudom ne bi bili ostvareni ciljevi privatizacije, Tenederska komisija je zadužena da proglasi neuspjelom prodaju 1.703.458 akcija odnosno 51 odsto akcijskog kapitala u AD „Montecargo“ Podgorica, za čiju je kupovinu ponudu na javnom tenderu dostavila ista kompanija.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte razmotrio je Izvještaj o rezultatima međunarodnog javnog tendera za davanje u dugoročni zakup vojno-turističkog kompleksa "Mediteran“, Žabljak sa Odlukom o proglašenju Tendera neuspjelim.

Usvojen je Izvještaj revizorske kuće „Omega“ d.o.o iz Podgorice o reviziji izvršenja Ugovora o kupoprodaji i investiranju dijela lokaliteta fabrike „Gornji Ibar“ AD Rožaje, lokacija 1A i Ugovora o zakupu dijela lokaliteta fabrike „Gornji Ibar“ AD Rožaje, lokacija 1B.

Konstatovano je da je investitor „Sancakli mobilia“ a.s. iz Turske investirao 262.014,42 eura i time ispunio ugovornu obavezu, po osnovu investicionog programa, ali da nije ispunio obavezu iz Programa zapošljavanja, jer je zaposlio 28 radnika, dok se ugovorom obavezao na zapošljavanje 49 radnika.

Savjet je prihvatio Mišljenje Komisije za imovinska pitanja kojim je zbog nepotpune dokumentacije odbijen Zahtjev AD „Bjelasica Rada“, Bijelo Polje kojim je tražen upis prava svojine na zemljištu.

Razmatrajući zahtjeve za upis prava svojine koje su podnijele „13. jul Plantaže“ AD, Podgorica i „Galenika Crna Gora“ DOO, Podgorica, Savjet je zaključio da se u skladu sa odredbama člana 479 stav 4 Zakona o svojinsko-pravnim odnosima nijesu stekli uslovi za davanje mišljenja po zahtjevima.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније