Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: J.B.Č. [ Mina biznis ]

25. 04. 2017. 15:23 >> 15:53

EBRD OCJENJUJE

Razvijati lokalnu proizvodnju

Veliki potencijal Crne Gore je u zamjeni uvoza poljoprivrednih proizvoda lokalnim uzgojem kvalitetne proizvodnje, čime bi se obezbijedili poslovi za lokalne farmere i smanjio transport i skladištenje, ocijenjeno je iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Giulio Moreno, naveo je u tekstu koji je dio posebnog izvještaja EBRD Godišnjeg sastanka i Biznis foruma, objavljenom u Emerging euraopeu, da Crna Gora trenutno uvozi više voća i povrća iz Evropske unije (EU) i susjednih zemalja, nego što izvozi.

“Ekonomija zemlje, od velikih hotela i restorana do malih autentičnih kafea, oslanja se najviše na dolazak turista. Međutim, većina turista ne shvata da, uprkos tome što tokom boravka vidi bujne voćnjake ili bašte povrća, najvjerovatnije jede uvezenu hranu”, rekao je Moreno.

On je kazao da problem nije u nedostatku zemlje ili vrijednim farmerima koji bi gajili voće i povrće.

“Crna Gora je obdarena povoljnim prirodnim uslovima za rast kvalitetne proizvodnje, uključujući blagu klimu, nezagađenu zemlju i dovoljno vode za navodnjavanje. Uzgajanje povrća je tradicionalan biznis u nekim regijama, posebno u okolini Podgorice”, precizirao je Moreno.

Sektorom, kako je dodao, dominiraju mali farmeri koji koriste tradicionalne metode u poljoprivredi, što znači manju produktivnost. U modernoj ekonomiji, prerađivačima hrane i trgovcima su potrebni pouzdani tokovi kvalitetnih proizvoda.

“Trenutno, lokalni farmeri ne mogu garantovati dovoljno i/ili pouzdano snabdjevanje proizvodima. Oni takođe imaju problem sa obezbjeđenjem finansija za rast svojih biznisa”, kazao je Moreno.

Prema njegovim riječima, iako postoji značajan potencijal za izvoz hortikulturnog sektora, glavna prilika je na domaćem tržištu s obzirom na dinamičan turistički sektor. Međutim, trenutno, rast u sektoru turizma teži da poveća uvoz voća i povrća, a ne da stimuliše lokalnu poljoprivredu.

“Crnogorsko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja saopštilo da je značajno razvijanje hortikulturnog sektora, kao i da podržava udruženja proizvođača i obezbjeđuje sredstva za proizvođače i prerađivače hrane da investiraju u efikasnije mašine i proizvodne pogone”, podsjetio je Moreno.

EBRD smatra da Crna Gora treba da razvije održive lance vrijednosti kako bi se zaista iskoristio potencijal tog sektora.

“Zajedno sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) radili smo sa proizvođačima i prerađivačima mesa na poboljšanju standarda kvaliteta u Crnoj Gori”, dodao je Moreno.

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je EBRD i FAO da doprinesu integraciji lanca vrijednosti u sektoru voća i povrća.

“Sada radimo sa trgovcima na veliko i malo u zemlji, na tehničkoj saradnji u cilju poboljšanja veza u lancu nabavke, organizaciji proizvodnje, kao i bezbjednosti i standardima kvaliteta”, rekao je Moreno.

On smatra da je jedan od načina za povezivanje poljoprivrednika i dobavljača upotreba nacionalnog distributivnog centra.

“EBRD je obezbijedio finansijska sredstva za vodeći maloprodajni lanac Voli kako bi izgradio novi distributivni centar u Podgorici. Izgradnja je u toku i centar bi trebalo da bude otvoren u junu. Centar neće samo snabdijevati Volijeve prodavnice, već i druge trgovce”, podsjetio je Moreno.

Distributivni centar, površine 13 hiljada kvadrata, povezaće i lokalne dobavljače i trgovce na veliko i malo i potrošače. Tokom vremena, Voli planira da kupi više voća, povrća i mliječnih proizvoda od postojećih lokalnih dobavljača i privuče nove.

“Ulaskom u saradnju sa takvim distributivnim centrom, lokalni farmer će imati stabilan prihod, što će im omogućiti bolji pristup finansiranju i obezbijediti kupce na veliko, kao što su hoteli, sa pouzdanim snabdjevanjem lokalnih proizvoda”, ocijenio je Moreno.

Prema njegovim riječima, ako se grade te veze, čitava zemlja, kao i turisti i strani investitori koji su zainteresovani za atraktivni sektor turizma Crne Gore, će imati koristi više od lokalne, svježe i ukusne hrane.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније