Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina business [ Objavila R.B. ]

26. 04. 2017. 17:02 >> 16:36
26

PORUKA IZ PLANTAŽA

Grube neistine ruske službe, vina ispravna

Proizvodi kompanije Plantaže su, tvrde iz kompanije, ispravni i bezbjedni za potrošače, a odluka ruske službe Rospotrebnadzor o zabrani uvoza njenih vina u Rusiju direktno i neopravdano usmjerena ka ugrožavanju kompanijskog poslovnog interesa.

Direktor izvoza u Plantažama, Milan Milutinović, saopštio je da je odluka o zabrani uvoza vina Plantaža jednostrano, naprasno i bez ikakve prethodne najave objavljena na njihovom zvaničnom sajtu.

"U tom saopštenju iznijete su grube neistine. To se prvenstveno odnosi na njihovo tvrđenje da, bez obzira na upozorenja, naša kompanija do danas nije predstavila informacije da je eliminisala kršenje zahtjeva u oblasti zaštite prava potrošača i osiguranju bezbjednosti alkoholnih proizvoda koji se uvoze u Rusiju“, naveo je Milutinović.

Prema njegovim riječima, poznato je da kompanija u svojoj 54 godine dugoj istoriji nikada nije došla u takvu situaciju, niti je imala zabilježen slučaj neispravnog uzorka proizvoda ni na jednom tržištu, a izvozi vina u čak 42 države svijeta.

"Plantaže su krajem februara dobile obavještenje od Rospotrebnadzora, nadležnog za kontrolno-inspekcijske poslove u oblasti trgovine i zaštite prava potrošača da njena vina, odnosno serije određenih vrsta vina, koja su uzorkovali, kako navode, na osnovu anonimno dostavljene prijave, imaju povišen nivo - veći od dozvoljenog - pesticida metalaksila i čestica plastike diphtalata i da je zbog toga, kako su naveli, takvo vino štetno i neispravno, te da će morati da se povuče sa ruskog tržišta”, objasnio je Milutinović. 

Nakon toga, postupajući državni organ je svim trgovinskim lancima uputio pismo savjetodavnog karaktera, kojim je izrazio mogućnost i sumnju da je vino Plantaža štetno po zdravlje i da na osnovu te informacije, svaki trgovinski lanac samostalno razmotri opciju njegovog povlačenja sa prodajnih polica. 

“Na takvo obavještenje većina trgovinskih lanaca nije reagovala u smislu preduzimanja konkretnih aktivnosti povlačenja tih proizvoda, ali su saopštili da će, u slučaju da ponovo dobiju pismo iste sadržine, biti primorani da ta vina definitivno povuku iz prodaje. U međuvremenu, nekoliko manjih trgovinskih lanaca je, do okončanja pokrenutog postupka, povuklo ta vina sa prodajnih polica”, precizirao je Milutinović. 

Odmah nakon toga, kako je dodao, Plantaže su poslale aktuelne kontra-uzorke ovih vina, uzetih direktno sa prodajnih polica trgovinskih lanaca u Rusiji, u Centar za ekotoksikološka ispitivanja (CETI) iz Podgorice, SP Laboratoriju Bečej-Vršac iz Srbije i španski Institut Laboratorios Excell Iberica S.L. iz čuvene vinske pokrajine Riohe, koja je nezavisna laboratorija Evropske unije (EU). 

"Sve analize tih laboratorija su pokazale da su u ispitivanim vinima utvrđene dozvoljene vrijednosti svih navodno pronađenih sastojaka, a određeni parametari da su čak i do 100 puta manji u odnosu na ono što je bio zvaničan nalaz ruske državne institucije. O tome smo bez odlaganja obavijetili sve naše kupce i druge subjekte od značaja za održanje postojeće i buduće prodaje naših vina i odbranu naših ugroženih poslovnih pozicija i decenijama izgrađivanog brenda i ugleda”, naveo je Milutinović. 

Plantaže su, u dogovoru sa svojim distributerom za rusko tržište, angažovale advokatski tim u Moskvi koji je podnio žalbu na nalaze utvrđene povodom predmetnog postupka kontrole, koji je pokrenuo nadležni državni organ i istovremeno kod nadležnog suda pokrenuli postupak u kome je, već na prvom održanom ročištu, prilikom formiranja procesne građe, donijeta odluka da se obavi i 'super-analiza', i to u nekoliko nezavisnih laboratorija koje će biti konkretno određene na narednom ročištu zakazanom za kraj maja.

"Sa stanovišta i logike i pravne nauke, zabrinjava činjenica da je nadležni Rospotrebnadzor donio odluku o zabrani uvoza prije nego se završio sudski postupak koji su Plantaže i njen distributer u Rusiji pokrenuli pred Moskovskim arbitražnim Sudom, pred kojim je naredno ročište zakazano za kraj maja“, smatra Milutinović. 

Prema njegovim riječima, na tom ročištu bi trebalo da bude prezentovana analiza nezavisnih laboratorijskih instituta i donesena sudska odluka o tom slučaju. 

"Iako smo sigurni da nijedna analiza ne može pokazati ono čega nema u našim proizvodima koji tradicionalno na ruskom, a i mnogim drugim tržištima, uživaju povjerenje potrošača, prirodno bi bilo da je Rospotrebnadzor odložio ovakvu svoju proizvoljnu odluku do okončanja pokrenutog sudskog postupka“, ocijenio je Milutinović.

On je kazao da se tim nelogičnim postupkom prejudicira odluka nadležnih sudskih organa i pričinjava nesumnjiva, nemjerljiva i nenamirljiva šteta Plantažama. 

"Zbog interesa naših potrošača sa velikom tradicijom imamo obavezu da saopštimo činjenicu da je kompanija od svog nastanka pa sve do danas uvijek i prvenstveno insistirala na kvalitetu svojih proizvoda“, naveo je Milutinović. 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније