Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

29. 04. 2017. 11:59 >> 11:33

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Strateškim planovima do lokalnog razvoja

Ministarstvo ekonomije je, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), ove godine obezbijedilo tehničku podršku za pripremu strateških planova razvoja za sedam crnogorskih opština, kojima je taj dokument istekao ili ističe u ovoj godini.


U pitanju su Glavni grad Podgorica, Prijestonica Cetinje i opštine Žabljak, Kolašin, Tivat i Petnjica, koja prvi put radi taj dokument.

Savjetnik u Direktoratu za razvoj Ministarstva ekonomije, Milena Jovetić, kazala je da je izrada strateških planova razvoja u tim lokalnim samoupravama u različitim fazama, dok je finalizacija planirana do kraja godine.

"Izrada strateškog dukumenta podjednako je važna kao i njegova implementacija, koja pokazuje koliko smo dobro planirali. Realni planovi, uz definisanje valjanih strateških ciljeva, preduslovi su uspješne realizacije", rekla je Jovetić agenciji Mina-business.

Strateško planiranje obuhvata analizu trenutnog stanja, razmatranje budućnosti u smislu definisanja strateških ciljeva razvoja, definisanje aktivnosti u službi ostvarenja strateških ciljeva i njihovu realizaciju uz njeno praćenje.

"Planiranje lokalnog ekonomskog razvoja je strateški proces i upravljački alat koji lokalne samouprave treba da koriste za efikasniju, koherentniju i transparentniju politiku ekonomskog razvoja. U cilju olakšanja i na određeni način unifirciranja procesa strateškog planiranja, Ministarstvo je krajem prethodne godine revidiralo Pravilnik o metodologiji za izradu tih strateških dokumenata, kako bi se lokalnim samoupravama dale smjernice za unaprijeđenje tog procesa“, navela je Jovetić.

Kada je u pitanju strateško planiranje razvoja na lokalnom novou, Ministarstvo insistira na principu participacije, odnosno uključivanja što više intersnih gupa u proces strateškog planiranja, kako bi se dobili inputi svih onih čije je probleme potrebno riješiti kroz realizaciju aktivnosti definisanih planom.

"Važno je realno planirati, odnosno prije svega relano sagledati mogućnosti lokalne samouprave, definisati koji su prioriteti na koje se treba fokusirati, a zatim kreirati realan plan realizacije u određenom vremenskom periodu. Na kraju, ali ne manje važno, jeste kreiranje strateških planova razvoja kao živih dokumenata, koji lokalnim samoupravama pomažu u prilagođavanju različitim okolnostima, odnosno izrada dokumenta koji će se u zavisnosti od potreba ažurirati i implementirati u skladu sa planom“, saopštila je Jovetić.

Ona je podsjetila da je izradom Zakona o regionalnom razvoju i prvobitne Strategije regionalnog razvoja Crne Gore od 2010. do 2014. godine, sada važeće za period do 2020. godine, Vlada definisala nova načela i okvir politike regionalnog razvoja.

"Opredijeliviši se za politiku regionalnog razvoja baziranu na principu 'odozgo na gore' uspostavljeno je dvosmjerno partnerstvo državne i lokalnih vlasti, pri čemu je veoma značajno da se na bazi lokalnih inputa i politika integisanjem kreiraju politike na nacionalnom nivou“, kazala je Jovetić.

U uslovima decentralizacije, prema njenim riječima, lokalne samouprave dobijaju na značaju i tretiraju se kao pokretači lokalnog ekonomskog razvoja, što bi ujedno trebalo da bude njihov glavni cilj.

"Vođenje politike lokalnog razvoja podrazumijeva podsticanje ekonosmkog razvoja društva, produbljivanje saradnje sa svim akterima privrednog razvoja na lokalnom nivou, identifikovanje kako svih resursa i potencijala, tako i problema sa kojima se suočava zajednica, zatim privlačenje stranih investicija, pronalaženje finansijskih sredstava iz ostalih izvora i mobilisanje istih na prioritete razvoja zajednice“, saopštila je Jovetić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније