Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 04. 2017. 20:58 >> 20:32

CRNOGORSKA ŽELJEZNICA

Samo investicije mogu riješiti probleme

Crnogorska željeznica za modernizaciju infrastrukture trenutno ima na raspolaganju oko 65 miliona eura iz evropskih fondova, kažu u Ministarstvu saobraćaja. Ističu da se samo investicijama mogu rješavati problemi u želježnici.

Loše stanje infrastrukture, te neispravni vozovi koji kasne, dovelo je u pitanje povjerenje u crnogorsku željeznicu. U Ministarstvu saobraćaja kažu da je opravdano negodovanje putnika i da se samo investicijama mogu rješavati problemi.

"Mi prugu moramo da remontujemo, prevashodno barsku, koja je po svim tehničkim parametrima došla u fazu da mora da se izvrši generalni remont. Radovi na remontima nedvosmisleno izazivaju kašnjenja, aktuelne primjedbe se odnose na Sozinu, koji će se raditi tokom 2017. i gdje moramo da zamijenimo kompletan gornji stroj. Ta zamjena za prva mjeseca izazivaće veća kašnjenja, jer je riječ o dionici od šest kilometara", kazao je za TVCG generalni direktor Direktorata za željeznice u Ministarstvu saobraćaja, Milan Banković.

Takođe, u toku je i remont željezničke pruge na sjeveru Crne Gore, što zahtijeva i uspostavljanje novog reda vožnje lokalnih vozova.

"Mi na sjevernom kraku radimo na sanaciji tri tunela i završetku dionice Kolašin-Kos. Samo brzim izvođenjem remonta i primjenom novih sistema može da se doći do povećanja bezbjednosti. Građani mogu da vide na južnom kraku pruge da vozovi staju i na putnim prelazima, zbog velikog broja krađa materijala na prelazima, zbog nedostatka rezervnih djelova za opremu iz 1976. nijesmo u prilici da brzo popravimo putne prelaze", pojašanjava Banković.

U Ministarstvu saobraćaja tvrde da samo ispravni vozovi saobraćaju. U Željezničkom prevozu bile su kadrovske promjene na Skupštini akcionara i očekuju se poboljšanja.

"Zadnjih dana je znatno veća ispravnos ukupnog broja vozova nego početkom godine, kad smo imali veliki broj otkazivanja, nabavili smo tri nova voza isporučena 2013. godine, trebalo bi prema procjenama da se nabavi još tri, kako bi zadovoljili lokalni saobraćaj", ističe Banković.

Prioritet je rekonstrukcija barske pruge. Potrebno je remontovati dodatnih 90 kilometara pruge od Bara do granice sa Srbijom u narednih pet do deset godina, kažu u Ministarstvu.

"Iako u ovom momentu imamo oko 65 miliona eura obezbijeđenih sredstava, to je četvrtina potrebnog novca da bi se komplet završio ne samo gornji stroj, nego zamjena signalno-sigurnosnih sistema i sanacija svih slabih tačaka na pruzi", objasnio je Banković.

Sa predstavnicima Željeznice Srbije naredne sedmice razgovaraće o ponovnom saobraćanju noćnog voza na relaciji Bar – Beograd, koji znatno doprinosi prihodima Željeznice Crne Gore. U Ministarstvu kažu da postoji interesovanje italijanskih i kineskih investitora za prugu Nikšić - Čapljina, a o generalnom projektu razgovaraće premijeri šest država pocetkom jula u Trstu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније