Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 06. 2013. 08:25 >> 18:12
5

SKUPŠTINA CG

Izglasan zakon o PDV-u

Poslanici su oko 18 sati na kraju današnjeg rada Parlamenta izglasali Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojima je porez povećan sa 17 na 19 odsto. Takođe je većinu dobio i prijedlog da se za direktora crnogorske Uprave policije postavi Slavko Stojanović.

Za Zakon o porezu na dodatu vrijednost glasala su 42 poslanika,34 je bilo protiv a jedan uzdržan. Stojanović je dobio podršku takođe 42 poslanika,12 je bilo protiv a 11 uzdržanih.

U Skupštini je u utorak završena rasprava o tom prijedlogu koji je, prema riječima predstavnika opozicije, samo način da se plate privatni računi šefa vladajuće stranke i dugovi za Kombinat aluminijuma.

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Pozitivne Crne Gore i Liberalne partije najavili su, tokom višesatne rasprave, da će glasati protiv povećanja PDV-a, dok predstavnici Socijaldemokratske partije nijesu bili u sali tokom većeg djela rasprave. Prema nezvaničnim informacijama, od poslanika SDP-a protiv povećanja PDV-a glasaće samo Džavid Šabović.

Ministar finansija Radoje Žugić kazao je da će mjera povećanja PDV-a u sadejstvu sa ostalim mjerama fiskalnog prilagođavanja doprinijeti potrebi smanjivanja javnog duga, a time se i pozitivno odraziti na veći nivo fiskalne stabilnosti, odnosno održivosti i finansijske i ukupne makroekonomske stabilnosti.

“Vlada se na povećanje stope PDV-a nerado odlučila, a neveliko povećanje sa 17 na 19 odsto, uz zadržavanje niže stope od sedam odsto će imati neveliki uticaj na nivo standarda građana i dijelom na konkurentnost naše ekonomije”, rekao je Žugić u Skupštini, obrazlažući Predlog.

On je podsjetio da se niža stopa PDV-a odnosi, između ostalog, na osnovne proizvode za ljudsku ishranu (hljeb, brašno, mlijeko i mliječne proizvode, hranu za odojčad, mast, ulje, meso i šećer), ljekove, udžbenike, knjige i nastavna sredstva, štampu, računarsku opremu, usluge smještaja u hotelima, motelima, aparthotelima, turističkim naseljima, pansionima, kampovima i vilama. Niža stopa se odnosi i na usluge javnog prevoza i javne higijene, pogrebne usluge, stočnu hranu, usluge koje se naplaćuju putem ulaznica za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, muzeje, sajmove, zabavne parkove, izložbe, zoološke vrtove i slične kulturne i sportske priredbe.

"Na ovaj način, pokušaće se zaštititi onaj dio socijalno najranjivije kategorije stanovništva i onaj dio tražnje koji je apsolutno neelastičan u odnosu na kretanje cijena. Takođe će se, kroz selektivni pristup, zaštititi, dijelom, i konkurentnost privrede, posebno turističkog sektora, s obzirom da će usluge smještaja, kao i proizvodi za ishranu, čije cijene dominantno kreiraju cijene u oblasti turističkih usluga, biti i dalje oporezivane po nižoj, odnosno istoj stopi", naveo je Žugić.

On je podsjetio da je stopa PDV-a u Hrvatskoj 25 odsto, dok je najniža u u Srbiji od 20 odsto.

“Nadam se da će ta mjera biti privremenog karaktera i očekivanja su da ćemo momentom ostvarenja nultog deficita imati korak nazad odnosno vraćanje na prethodnu stopu PDV-a”, smatra Žugić.

Predlaže se, kako je dodao, i pooštravanje kaznene politike, kao jedne od sedam mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Skupština sjutra nastavlja rad.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније