Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

02. 05. 2017. 12:02 >> 12:23

OD NAREDNE GODINE

Klasične sijalice idu u istoriju

Ministarstvo ekonomije će u toku maja donijeti propise za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije. Cilj donošenja regulative je da se i u Crnoj Gori, shodno praksi Evropske Unije postupno zabrani prodaja određenih manje efikasnih tehnologija kao što su klasične sijalice sa žarnom niti ili manje efikasni motori.

Iz Ministarstva ekonomije su saopštili da su u prethodnom periodu pripremili nacrte propisa za uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a da su njihovo donošenje predvidjeli za maj.

"Radi se o Pravilnicima za uvođenje zahtjeva za eko dizajn za neusmjerene sijalice za domaćinstva, fluorescentne izvore svjetlosti bez integrisanih prigušnica, izvore svjetlosti sa električnim pražnjenjem visokog intenziteta i prigušnice i svjetiljke za njihov rad, kao i za električne motore", navodi se u saopštenju.

Za naredni period planirali su donošenje propisa za eko dizajn za još 15 grupa proizvoda.

"Nakon što budu doneseni, Pravilnici za prve dvije navedene grupe proizvoda primjenjivaće se od 1. jula 2018. godine, dok će se sa primjenom Pravilnika koji se odnosni na električne motore početi 1. januara 2018. godine", najavili su iz Ministarstva.

Oni napominju da će se tehnički zahtjevi eko dizajna za sve tri pomenute grupe proizvoda primjenjivati po fazama.

"Pripremljenim propisima za eko dizajn proizvoda uvešće se postupna zabrana stavljanja na tržište određenih, manje efikasnih tehnologija kao što su npr. klasične sijalice sa žarnom niti, manje efikasni motori i drugo pa je važno uključenje privrede i drugih stručnih organizacija u proces izrade ove regulative", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ekonomije je u saradnji sa Privrednom komorom Crne Gore već organizovalo proces konsultacija sa relevantnim subjektima.

"Ministarstvo ekonomije je, shodno Zakonu o efikasnom korišćenju energije, odgovorno za donošenje propisa kojim se uređuju zahtjevi za eko dizajn proizvoda koji utiču na potrošnju energije, kao i označavanje energetske efikasnosti. Cilj je da se, shodno praksi u EU, i u Crnoj Gori uredi stavljanje na tržište proizvoda koji utiču na potrošnju energije", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније