Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

04. 05. 2017. 22:30 >> 22:02
2

PET VJETROTURBINA

Prve vjetrenjače puštene u rad

Počele su sa radom prve vjetrenjače na Krnovu kod Nikšića što znači da će Crna Gora uskoro dobiti prvu električnu energiju na bazi vjetra. Kada sve bude u pogonu, naša zemlja biće prva država u regionu, u kojoj je, na jednom mjestu, postavljeno više od 20 vjetrogeneratora.

Vjetropark na Krnovu, čija je ukupna instalisana snaga 72 MW, u probnom je radu. Pušteno je prvih pet od 26 vjetroturbina.

Plan je da se postepeno puštaju u pogon i uporedo sa tim rade tehnička ispitivanja. Procijenjuje se, da će Krnova stizati oko 200 GW/h električne energije godišnje, što je dovoljno za snabdijevanje 50.000 domaćinstava.

"Juče su zvanično puštene prve dvije vjetroturbine u rad. To je sada probni rad, koji će trajati 120 dana. Danas, tokom dana, najkasnije do sjutra, će biti pušteno još šest jetroturbina u rad, a zatim će se sukcesivno tehničkim ispitivanjima, pustiti i svih 26 turbina", kazao je predstavnik investitora, francuske firme Akuo energy, Luka Popović.

Izgradnja vjetroelektrana, na Krnovu, prva je velika investicija u energetski sektor, još od 1970. godine.

Vjetroeletrane na Krnovu, nalaze se na nadmorskoj visini od 1.500 metara, gdje je prosječna brzina vjetra 6 i po metara u sekundi. Vjetrogeneratori nalaze se na visini od 85 metara i svaki od njih je težak 83,5 tona.

Projekat je počeo sredinom 2015. godine i završen je, kaže investitor, u ugovorenom roku. Popović objašnjava da je ovo prva faza projekta i da je plan, da se u nerednom periodu postavi još 20 turbina.

"Definitivno je ovo značajna instalisana snaga 72 MW, otprilike možda to pokriva nekih 50.000 stanovnika, tako da struja koja će dolaziti sa Krnova je značajna u smislu sveukupne proizvodnje električne energije u Crnoj Gori", naveo je Popvić

Investitor je francuska firma Akuo energy, a investicija je vrijedna oko 120 miliona eura.

(Izvor: TV Prva)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније