Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

19. 06. 2013. 15:17 >> 15:17
1

ZAVRŠENA RASPRAVA

Zakonom protiv nelegalnog poslovanja

U Skupštini je danas završena rasprava o Prijedlogu zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja, koji je, prema ocjeni poslanika vladajuće koalicije, jedna u nizu mjera na suzbijanju sive ekonomije, dok u opoziciji tvrde da je postojeće rješenje bolje.

Poslanik Socijaldemokratske partije Damir Šehović, smatra da se usvajanjem predloženog zakona neće riješiti problem sive ekonomije u Crnoj Gori, ali da bi to bio jedan u nizu koraka koji bi se preduzeli u cilju eliminisanja te pojave.

"Stanje u kojem se nalazi crnogorska ekonomija veoma je teško. Greške koje su napravljene u prethodnom periodu sada su došle na naplatu, zbog čega crnogorska privreda sada kleca. Nama treba zaokret", poručio je Šehović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić, naveo je da bi usvajanje Predloga zakona značilo da država ne može osnovati ni jedno preduzeće dok ne pogasi ona čiji je vlasnik, a koja su u stečaju.

"Poslije usvajanja ovog zakona, država neće moći da osniva nova preduzeća, dok ne pogasi ona poput Duvanskog kombinata Podgorica ili bjelopoljske Lenke, koja su u stečaju, a čiji je vlasnik", rekao je Bojanić.

On smatra da je usvajanje Predloga zakona o sprječavanju nelegalnog poslovanja nepotrebno, jer bi se striktnom primjenom postojećeg zakonskog dokumenta mogao uvesti red u poslovanje preduzeća u Crnoj Gori.

"Tvrdim da se ide u pogrešnom pravcu, jer se stvara još rigidniji zakon i prave se biznis barijere", poručio je Bojanić.

On je najavio da poslanici Pozitivne Crne Gore neće podržati predloženi zakona, ne zbog toga što se ne zalažu za legalno poslovanje, već zato što smatraju da je postojeće rješenje bolje.

Poslanik Socijalističke narodne partije, Srđan Milić, kazao je da Predlog zakona potvrđuje postojanje nelojalnog poslovanja u Crnoj Gori.

"Ako je ovo početak borbe protiv nelegalnog poslovanja, onda nam to pokazuje kako su radili prethodnici ove Vlade. Tu mislim na selektivno plaćanje poreza i postojanje miljenika", rekao je Milić.  On je predložio uvođenje određenih stimulativnih mjera za one koji plaćaju porez.

"Imate situaciju da Prijestonica Cetinje nudi investitorima da im plaća porez na dobit u narednom periodu, kako bi privukla ulaganja", saopštio je Milić.

Ministar finansija, Radoje Žugić, objasnio je da bi predloženi zakonski tekst trebalo da obezbijedi veći nivo pravednosti.

"Nije sve urađeno s ovim zakonom. On je neophodan kako bi sublimirali nivo sive ekonomije, naplatili javne prihode i uveli poreski red", poručio je Žugić.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније