Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

14. 05. 2017. 13:16   >>  12:50 4

KONATAR NAJAVIO

Žaliće se Ustavnom sudu zbog PKCG

Poslanici Građanskog pokreta URA, sa kolegama iz opozicije, podnijeće Ustavnom sudu predlog za ocjenu ustavnosti Statuta i Odluke o članskom doprinosu Privredne Komore Crne Gore.

 

Potpredsjednik Ure, Miloš Konatar, kazao je na konferenciji za novinare, da je Crnoj Gori potrebna Privredna komora kao pouzdan servis, a ne kao, kako je kazao, netransparentna reketaška organizacija koja, na neustavan način, naplaćuje godišnje članarine svim privrednim subjektima.

„Privrednoj komori su neophodne reforme, jer od ovakve Komore, osim malog broja ljudi koji su interesno vezani, ni građani ni privredni subjekti u Crnoj Gori nemaju apsolutno nikakve koristi. Iako 99 odsto registrovanih privrednih subjekata nikada nisu imali bilo kakvu direktnu niti indirektnu korist od članstva u Privrednoj komori, oni su suprotno Ustavu - primorani da budu članovi i po osnovu toga plaćaju članarinu”, istakao je Konatar.

On navodi da “Privredna komora mora biti efikasna, transparentna i funkcionalna organizacija, koja radi u korist svih privrednih subjekata i koja se finansira u skladu sa Ustavom i zakonima”.

Konatar takođe ističe da nam je potrebna “Privredna komora u kojoj će crnogorski privrednici sa zadovoljstvom i dobrovoljno dolaziti i koja će predstavljati istinsku podršku i servis privrednim subjektima”.

“Nažalost, u ovom trenutku Privredna komora predstavlja jednu nefunkcionalnu i parazitsku organizaciju koja živi na račun preduzetnika i privrednih društava koji su suprotno Ustavu primorani, bez prava izbora, da budu članovi i plaćaju članarinu. Crna Gora se sada više nego ikada mora domaćinski odnositi prema novcu. Kakvu korist danas imaju privrednici od ove i ovakve Privredne komore? Da li privrednici i građani imaju korist od skupog voznog parka rukovodstva Komore? Ili od potpuno neproduktivnih službenih putovanja”, upitao je Konatar.

On je ukazao na stepen zatvorenosti tog udruženja, o čemu, kako smatra, najbolje svjedoči član 24 Statuta Privredne komore, kojim je predviđeno da “predsjednik Komore predlaže članove Upravnog odbora, dok predsjednika Komora – bira upravni odbor”.

“Kamo sreće da se novac koji su privredni subjekti platili Privrednoj komori usmerio u fond za talente ili mlade istraživače i naučnike. Umjesto ulaganja u razvoj, crnogorski privrednici finansiraju jedan truli i prevazidjeni sistem po kom nažalost funkcioniše Privredna komora danas. Vrijeme je da se to promijeni i umjesto bacanja para, da Crna Gora počne ulagati u znanje i budućnost”, zaključio je Konatar.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније