Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina biznis; Objavila: J.B.Č. ]

15. 05. 2017. 15:24 >> 14:56
2

NEĆE UGROZITI GRAĐANE

Vlada planira nove uštede

Vlada trenutno osmišljava fiskalnu strategiju sa ciljem postizanja daljih ušteda u budžetu, koja ne bi trebalo da ugrozi poslovanje kompanija i građana u Crnoj Gori, ocijenio je ministar finansija, Darko Radunović.

On je danas, na poslovnom ručku koji je organizovama Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham), kazao da je u decembru usvojen budžet za ovu godinu zajedno sa sanacionim mjerama u nominalnom iznosu 126,9 miliona eura.

Te mjere su, kako je dodao, bile obaveza, jer je Vlada prevazišla limite sa aspekta javnog duga i budžetskog deficita.

"Tada smo bili svjesni i znali smo da ćemo morati da nastavimo sa daljim uštedama. Te dalje uštede imamo namjeru da ugradimo u fiskalnu strategiju i to zajedno osmišljavamo i potpuno smo transparentni", rekao je Radunović.

On je saopštio da se trenutno prati punjenje budžeta, kao i realizacija sanacionih mjera i da se, u zavisnosti od toga, osmišljava fiskalna strategija sa odgovarajućim mjerama.

"Nadam se da tim mjerama nećemo ugroziti poslovanje u Crnoj Gori. Postoji manevarski prostor u kojem, sa nekim finim podešavanjima, nećemo ugroziti funkcinisanje", kazao je Radunović.

On je rekao da će Vlada kroz saradnju sa Svjetskom bankom (SB) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) biti u prilici da obezbijedi dostupnost stranih finansijskih tržišta.

"Ta saradnja, koja nije samo kreditna i koja će biti na nivou tehničke pomoći i jedne i druge institucije, stvoriće pretpostavke da napravimo set mjera koje će biti prihvatjive za crnogorsku privredu", dodao je Radunović.

On je naveo da se u današnje vrijeme mora raditi dosta izmjena zakona ili usvajati novi.

"Jedan od njih je zakon o javnom-privatnom partnerstvu, koji bi trebalo da paralelno sa zakonom o koncesijama bude usvojen. To je vrlo kompleksna problematika", smatra Radunović.

Kada su u pitanju planovi vezani za usklađivanje sa evropskim direktivama iz oblasti poreza, Radunović je kazao da postoji plan po kojem se evropske direktive ugrađuju.

"Mislim da smo dobar dio posla odradili, ali ima oblasti koje nije jednostavno osmisliti", rekao je Radunović.

Na konstataciju da postoje neujednačeni stavovi Ministarstva, Poreske uprave (PU) i lokalnih samouprava sa kojima se članice suočavaju, Radunović je naveo da je moguće da u Zakonu o poreskoj administraciji nedostaje jedan institut koji se zove "obavezujuće mišljenje".

"To bi bilo mišljenje po kojem bi se morali predstvnici PU ponašati", kazao je Radunović.

Komentarišući to što su, kada je u pitanju porez na dodatu vrijednost (PDV), predviđene niže stope za hotelsku industriju, Radunović je rekao da su u Vladi razmišljali o daljim takvim aktivnostima upravo u funkciji razvoja nerazvijenog sjevera.

"Moj stav je da je mnogo veća barijera neefikasna i komplikovana administracija i sporost u odlučivanju i to je stvar koja je veća biznis barijera nego što je visina stope", saopštio je Radunović.

Predsjednik AmCham-a, Katarina Bulatović, kazala je da je novina u radu te asocijacija program Partnerstvo za bolje poslovno okruženje koji se od aprila ove godine realizuje sa kompanijama članicama i ministarstvima u Vladi.

"Cilj programa je podizanje nivoa uzajamnog razumijevanja između prvatnog i javnog sektora i očekujemo da on doprinese efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim zakonskim rješenjima, kao i njihovom boljom primjenom", rekla je Bulatović.

AmCham je, kako je podsjetila, u pozicionom dokumentu 2014. godine navela konkretne probleme koje za biznis zajednicu u Crnoj Gori proizvodi neizvjesno poslovno okruženje.

"Izvještaj o poslovnom ambijentu za prošlu godinu potvrdio je nalaze iz pozicionog dokumenta u vezi sa nedovoljno predvidljivim uslovima za poslovanje i netransparentnom primjenom zakona. S tim u vezi u fokusu našh aktivnosti bila su pitanja koja se odnose na selektivnu primjenu poreskih propisa i neusklađenost tumačenja regulative", saopštila je Bulatović.

Ona je navela da je za članice AmCham-a od izuzetnog značaja pravovremeno donošenje odluka iz domena poreske politike, kako bi se biznis zajednici obezbijedilo dovoljno vremena za prilagođavanje.

Bulatović smatra i da je veoma važno ukidanje prakse retroaktivne primjene zakona.

"AmCham će ponuditi svoje komentare na predlog fiskalne srategije čije je usvajanje planirano za drugi kvartal ove godine. Očekujemo da će se ta strategija aktivije baviti prihodno stranom, odnosno naplatom poreskog duga", dodala je Bulatović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori,  Margaret En Uehara (Margaret Ann Uyehara), saopštila je da dvije zemlje imaju brojne zajedničke ciljeve.

Ona je rekla da bi poslovni sektor želio bolju komunikaciju s Ministarstvom finansija u usvajanju odluka i uspostavljanju izmjena i dopuna propisa.

"Privatni sektor se mora uključiti tako što će ponuditi primjere najbolje prakse donosiocima odluka, kako bi se uspostavili propisi koji će imati pozitivan uticaj na poslovnu klimu", smatra Uehara.

Ti propisi su, kako je navela, značajni, jer omogućavaju predzećima da se fokusiraju na produktivnost i profitabilnost, a da ne troše dragocjenu energiju i resurse na nejasne i zakone koji se često mijenjaju.

Uyehara je zaključila da transarentan, održiv, predvidljiv i pravičan poreksi sistem podstiče ekonomski rast kroz privlačenje i zadržavanje domaćih i stranih investicija.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније