Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila R.B.

16. 05. 2017. 19:41 >> 09:58

ZA LUKU I MONTEKARGO

Poljaci dostavili povoljniju ponudu

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte odbio je, kao neosnovane, prigovore poljske kompanije OT Logistics S.A na odluke Tenderske komisije za privatizaciju Luke Bar i Montekarga. Poljska kompanija dostavila je, kako je informisan Savjet, novu, daleko povoljniju ponudu.

Na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, usvojeni su Informacija društva „Port of Adria“ AD – Bar o realizaciji obaveza iz Kupoprodajnog ugovora za „Kontejnerski terminal i generalni tereti“ A.D. Bar i Izvještaj o činjeničnim nalazima u vezi Ugovora o kupoprodaji akcija privrednog društva „Kontejnerski terminali i generalni tereti“ AD Bar, zaključno sa 31. martom, koji je pripremila revizorska kuća „Ernst & Young“ d.o.o. iz Podgorice.

"U Informaciji je navedeno da je investitor ukupno investirao 11.118.379 eura i to, između ostalog, u kontejnerski kran marke „Liebherr“, dvije dizalice za generalne terete marke „Terex“, mobilnu lučku dizalicu marke „Gottwald“, utovarivač kontejnera marke „Hyster“, terminalne traktore, poluprikolice, Frigo stanicu sa novom trafostanicom i dizel agregatom čime je ostvario 81,68% Investicionog programa. Navedeno je da se jedina preostala investiciona obaveza odnosi na sanaciju i ojačanje konstrukcije južne obale Gata 1 i da je do kašnjenja došlo zbog administrativnih barijera sa kojima se investitor suočavao u procesu parcelacije čije je otklanjanje trajalo gotovo dvije godine. U Informaciji je navedeno da je sproveden postupak po tenderu za izvođenje radova, da će pet od osam prijavljenih kompanija biti pozvano da dostavi konačne ponude kao i da bi radovi trebalo da budu okončani za 16-18 mjeseci", navodi se u saopštenju.

U dokumentu stoji da je investitor sproveo socijalni program u ukupnom iznosu od 6.518.076 eura, što čini 100,28% obaveznog socijalnog programa. Za 230 zaposlenih koji su na dobrovoljnoj osnovi i sporazumno napustili kompaniju, isplaćeno je u prosjeku 28.339 eura bruto, odnosno 24.048 eura neto po zaposlenom. Obračun i isplata otpremnina izvršena je u potpunosti u skladu sa Kolektivnim ugovorom to čl. 135 i čl. 139, kako jezahtijevano odredbama Ugovora o kupoprodaji akcija KTGT AD, na dobrovoljnoj osnovi i uz aktivno učešće sindikata, navedeno je u Informaciji koju je Savjet usvojio.

U Informaciji je navedeno da je u posmatranom periodu ukupan prihod kompanije Port of Adria AD uvećan 9 odsto, dok su prosječne zarade uvećane 35,69 odsto.

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte usvojio je i Izvještaj Nadzorne komisije o stepenu realizacije Ugovora o dokapitalizacij i privrednog društva „Novi duvanski kombinat“ u kojem je navedeno, između ostalog, da je investitor izmirio sve zaostale obaveze prema radnicima, uzgajivačima duvana, izvođačima radova kao i ostale dospjele obaveze, da će građevinski radovi na fabrici i montaža nove opreme biti završeni tokom juna i da investitor planira da proširi prvobitno planirane kapacitete u dijelu obrade duvana i da poveća broj zaposlenih.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније