Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Pobjeda; Objavio: I. P. ]

18. 05. 2017. 08:06   >>  07:39 3

ŽELJEZNIČKA INFRASTRUKTURA

Investiraće 50 miliona eura

U željezničku infrastrukturu će u narednih četiri do pet godina biti uloženo 50 miliona eura, dok je od 2006. godine u infrastrukturu i vozna sredstva investirano 130 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

U tom Vladinom resoru smatraju da će te investicije uticati na povećanje propusne moći barske pruge, što je preduslov za valorizaciju Luke Bar, pojavu novih prevoznika i razvoj željezničkog privatnog biznisa.

"Više projekata je već ugovoreno ili će biti ugovoreno tokom ove godine, ukupne vrijednosti od 25 miliona eura, dok će iz novog Fonda za Zapadni Balkan odobrena sredstva od 40 miliona eura početi da se troše već krajem ove godine, tako da je realna procjena investiranja od 50 miliona eura u relativno kratkom roku od četiri do pet godina", saošteno je Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja.

Planirana je ugradnja novog signalno-sigurnosnog uređaja u stanici Podgorica, sanacija šest kosina na dijelu pruge Podgorica – Kolašin, sanacija većeg broja betonskih mostova i tunela na barskoj pruzi, remont gornjeg stroja dionice Kos – Trebešica, zamjena elektrovučnog postrojenja u stanici Trebešica, remont gornjeg stroja u tunelu Sozina, uređenje pružnog pojasa, izrada projektne dokumentacije za betonske mostove i tunele.

Ulaganja u željezničku infrastrukturu će se dijelom finansirati iz bespovratnih sredstava međunarodnih fondova, kao i zaduživanjem kod evropskih finansijskih institucija.

"Fond za Zapadni Balkan odobrava bespovratna sredstva u iznosu od 50 odsto investicije. Tako je odobreno 40 miliona eura, pa ćemo se zadužiti za 20 miliona", rekli su iz Ministarstva saobraćaja. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније