Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

18. 05. 2017. 12:09   >>  11:47 2

MARKOVIĆ OČEKUJE

Pad javnog duga od 2019.

Premijer Duško Marković saopštio je da bi nove mjere fiskalne konsolidacije trebalo da eliminišu budžetski deficit do kraja 2019. godine, kada bi Crna Gora trebalo da pređe u fazu budžetskog suficita.

 

On je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa potpredsjednikom Svjetske banke, Sirilom Milerom, rekao da je namjera da se novim mjerama konsoliadacije obezbijedi fiskalna stabilnost.

"Naš plan je da nove mjere finansijske konsolidacije o kojima diskutujemo u ovom trenutku sa Svjetskom bankom, kao sa našim partnerom, treba da nas dovedu u situaciju da za tri godine eliminišemo budžetski deficit i pređemo u fazu budžetskog suficita i, takođe, da u tom periodu javni dug zadobije opadajući trend", kazao je Marković.

Premijer je saopštio da se prethodnih godina više trošilo, nego što se zarađivalo.

"Ta praksa mora da se prekine. Nema više zaduživanja za potrošnju, već isključivo za razvoj, što bi trebalo da podstakne našu ekonomiju, da stvori nova radna mjesta za zapošljavanje mladih ljudi i kvalitetniju i bržu valorizaciju naših nespornih resursa i prirodnih potencijala koje posjedujemo", istakao je Marković.

Najavio je da će Vlada Crne Gore do kraja maja pripremiti srednjeročnu fiskalnu strategiju, napominjući da je fiskalna konsolidacija ključni uslov dobijanja zajma Svjetske banke za razvojnu politiku.

Zahvalio se Svjetskoj banci na pomoći Crnoj Gori, koja je bazirana na planu ekonomskog rasta. Podsjetio je da je Svjetska banka do sada plasirala više od 453 miliona eura u oblast zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede, energetske efikasnosti.

"Vrijednost podrške u ovom trenutku iznosi 107 milion eura", kazao je Marković.

On je saopštio i da mjere fiskalne konsolidacije daju prve rezultate, koji su ohrabrujući, a odnose se na rast prihoda od oko šest odsto.

"Mi želimo da nastavimo dalje, da kreiramo nove mjere koje će obezbijediti finansijsku stabilnost kako bi se suočili s deficitom i visokim javnim dugom", rekao je Marković.

Miler je, sa druge strane, saopštio da u ovom trenutku Svjetska banka podržava tri projekta u Crnoj Gori.

"Obnavljanje fiskalne stabilnosti, kao ključni stub vašeg programa. Drugi prioritet je jačanje rasta privatnog sektora i otvaranje novih radnih a i treći da se obezbiejdi održivost životne sredine. Najurgentniji prioritet je uspostavljanej fiskalne održivosti, i moram da kažem da sam impresioniran odlučnošću Vlade da se pozadavi ovim pitanjem, i podržaćemo je na tom putu. Ovdje nije riječ o rezovima već o ulaganju u budućnost", kazao je Miler.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније